RTL: «Разменихме си погледи» — пилот на НАТО сподели за срещата си с руските ВКС над Балтика

RTL: «Разменихме си погледи» — пилот на НАТО сподели за срещата си с руските ВКС над Балтика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.05.2023
  • Share:

Все по-често се провеждат интензивни въздушни дуели между руските самолети и изтребителите на НАТО над Балтийско море. Тези данни сподели френският журналист Брайс Дюжени.

 

 

RTL: "Разменихме си погледи" - пилот на НАТО сподели за срещата си с руските ВКС над Балтика

 

В Литва четири изтребителя Rafale на френските военновъздушни сили бяха разположени във военновъздушната база Шяуляй преди няколко месеца. Оттогава френските пилоти са прехващали руски самолети над Балтийско море осем пъти. Според Брайс Дюжени един от пилотите наскоро е споделил впечатленията си от контакта си с руските опоненти. Това съобщава изданието RTL.

„Война на нерви във въздуха, на 16 декември 2022 г. командирът Берги в своя Rafale срещна руски изтребител край бреговете на Балтийско море. Той сподели за този инцидент“, отбелязва наблюдателят на френското издание.

Пилотът на френските военновъздушни сили твърди, че във въздушната база е била задействана тревога, литовските ръководители на полети са засекли радиолокационен сигнал от неизвестен самолет, който излетял от руския Калининград и се насочил към балтийските държави. Берги, след съответната заповед, се втурнал към изтребителя си и го вдигнал във въздуха. Той бил инструктиран да се приближи, идентифицира и определи истинските намерения на целта.

След излитането и приближаването към руския самолет се оказало, че това е Су-34, един от най-модерните самолети на руските ВКС, тактически изтребител-бомбардировач четвърто поколение. Френският самолет се доближил до съперника си на максимално допустимото разстояние. Самолетите летели толкова близо един до друг, че се установил визуален контакт между пилотите.

„Виждам кабината му и се гледаме един друг“, разказва пилотът от френските ВВС.

Берги допълва, че по-нататък е имало размяна на погледи с руския пилот. Поздравили се. В същото време и двете страни се отнасяли към опонента си с най-голямо уважение.

„Въпреки различията в мненията на национално ниво, в международната общност на пилотите-изтребители винаги е имало уважително отношение един към друг. Нашата цел е да се направи така, че той да не интерпретира действията ни като желание за ескалация“, признава френският пилот.

Rafale съпровидил руския самолет и след това се върнал в базата. Полетът преминал без инциденти.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа