Das Erste: „Германия прави каквото може сама“ – Шолц за помощта за Украйна

Das Erste: „Германия прави каквото може сама“ – Шолц за помощта за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.05.2023
  • Share:

Що се отнася до помощта за Украйна, Германия «сама прави каквото може», каза Олаф Шолц в интервю за германския телевизионен канал Das Erste. За доставката на изтребители за Киев той говори предпазливо: Берлин не разполага с необходимите самолети. Като един от приоритетите германският канцлер посочи обучението на пилоти. Освен това е необходимо и разширяване на подкрепата за Украйна на глобално ниво, добави Шолц.

 

 

Das Erste: „Германия прави каквото може сама“ – Шолц за помощта за Украйна

 

Канцлерът Олаф Шолц остава предпазлив относно евентуалните доставки на изтребители за Украйна. Германия не разполага с изтребители, каза той в интервю за телевизионния канал Das Erste. Шолц не може да каже дали други страни от Г-7 ще предоставят изтребители F-16, но ако да, кога ще стане това. На първо място, трябва да се проведе дългосрочно обучение на пилоти — решението за доставката е в самия край на списъка и все още не е взето, допълни той.

Освен това доставката на изтребители не е основният проблем, каза Шолц. По-скоро е необходимо допълнително разширяване на глобалната подкрепа за Украйна.

„Поканили сме тук много държави, с които искаме да говорим конкретно – и не само за това, но и за общата ни перспектива за по-нататъшното развитие на света“, подчерта германският канцлер.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа