Байдън пак пресича червените линии. Кога Украйна ще получи американски изтребители!?

Байдън пак пресича червените линии. Кога Украйна ще получи американски изтребители!?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.05.2023
  • Share:

В Европа решиха да предоставят на режима в Киев американски изтребители Ф -16. За това е необходимо съгласието на САЩ и все още има различни мнения по този въпрос. Какви дискусии възникнаха и как ще завършат?

 

Европейска активност

Белият дом отново е под натиск, съобщи “Политико”. Искат му съгласие за доставка на Ф-16 на Киев.

Джо Байдън вече многократно прекрачи червените линии, които маркира във военната помощ за Украйна. От малкото останало е военната авиация. Заплахата от безпрецедентна ескалация е твърде голяма.

Но Великобритания изрази готовност да обучава украински пилоти по технологии на НАТО. Белгия последва примера със същата инициатива. Киев отдавна моли за Ф-16. Според говорителя на министъра на отбраната Алексей Резников „самолетите са единственото нещо, което липсва в списъка с желания“.

След майската среща на премиерите на Великобритания и Холандия Лондон обяви формирането на коалиция за подготовка на доставката на изтребители. Сега Холандия разполага с почти петдесет Ф-16.

„Дискусиите продължават за други видове самолети“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Въпросът за целесъобразността

Тези, които са закупили Ф-16 или други оръжия от САЩ, трябва да получат разрешение от Вашингтон, преди да изпратят оборудването в друга държава. Белият дом, както при републиканската, така и при демократичната администрация, последователно отхвърля подобни искания, като се позовава на риска от изтичане на секретна военна технология.

Екипът на Байдън предложи да се отложи въпросът с Ф-16 за края на конфликта. Високопоставени представители на Пентагона посочиха, че на сегашния етап тези изтребители всъщност не са необходими на Киев. Много по-важни са ПВО, артилерията и бронираната техника.

"На всеки етап от конфликта ние се опитваме да разберем от какво има нужда Украйна сега. Ние се консултираме с украинците", обясни представителят на военното ведомство.

Американски противоречия

Сега обаче президентът е принуден да слуша както активните външни играчи, така и конгресмените, някои от които настояват за прехвърляне на изтребители.

Марси Каптур, съпредседател на групата в Конгреса за Украйна, каза: "За тях това е един от приоритетите. Всеки, който идва при нас от Киев, споменава Ф-16." Към нея се присъединиха още десетина членове на Камарата на представителите - както републиканци, така и демократи.

Но например сенатор Марк Кели каза, че не е необходимо да се прехвърлят бойни самолети в Киев в краткосрочен план. Руските системи за ПВО, обясни той, са сериозна заплаха, така че не си струва рискът. И добави, че докато обучението на двама украински пилоти в Аризона е минало добре, „не е ясно колко бързо може да бъде стартирана тази програма и колко ефективна ще бъде в момента“.

Изчакване до срещата на НАТО

Според източници на Си-Ен-Ен администрацията на Байдън под натиск е "сигнализирала" на съюзниците, че ще разреши износа на Ф-16 за Украйна.

Въпреки това не се знае нищо за официални искания от страна на НАТО и Държавният департамент не е започнал да формализира прехвърлянето на оборудване на трета страна.

Координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отказа коментар, като отбеляза, че "бъдещите възможности и потребности" се обмислят внимателно.

Въпросът за Ф-16 се очаква да бъде обсъден на срещата на високо равнище на НАТО през юли във Вилнюс.

Капаните на ПВО

Оръжейното лоби, традиционно влиятелно в Конгреса, е силно заинтересовано от положителното решение на въпроса. За производителя на Ф-16, “Локхийд Мартин”, това отваря вълнуващи перспективи. В края на краищата партньорите от НАТО неизбежно ще трябва да модернизират своите авиационни флотове - а това са поръчки за милиарди долари. От такъв сценарий печелят и европейците – да укрепят собствените си ВВС.

За Байдън нещата са по-сложни. Той постоянно повтаря, че САЩ няма да вземат пряко участие в конфликта в Украйна. Ако Белият дом даде зелена светлина за доставките, следващата точка от „списъка с желания“ на Киев е да изпрати войски.

И накрая, прехвърлянето на Ф-16 в Украйна може да доведе с усложнения с най-непримиримия съюзник на Америка в НАТО, Турция. Няколко изтребителя, предназначени за Анкара и вече платени, все още са в американски хангари. Ако Киев получи Ф-16 по-рано (дори и от Европа), нов кръг на напрежение между американци и турци ще стане неизбежен.

От друга страна, Байдън иска да покаже "добра воля" на други партньори от НАТО и да успокои ястребовите конгресмени. Предвид всичко това е очевидно, че срещата на високо равнище на Северноатлантическия алианс във Вилнюс няма да бъде лесна за президента на САЩ.

 

 

 

Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа