Бруно Кал: „Никой не знае кой е взривил тръбопроводите на Северен поток"

Бруно Кал: „Никой не знае кой е взривил тръбопроводите на Северен поток"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.05.2023
  • Share:

Нито една разузнавателна агенция в момента не е в състояние ясно да назове отговорните за саботажа на "Северни потоци", каза президентът на Германската федерална разузнавателна служба (BND), Бруно Кал.
„Нито една държава, никоя разузнавателна агенция в света в момента не е в състояние да припише саботажа на „Северни потоци" на някого конкретно. Може би това ще се промени, има някои забележителни успехи в разследването". Кал припомни, че мястото на саботажа е морското дъно, което значително затруднява работата на следователите.
Според него разследването се води в различни посоки. „Не изключвам да има успех, който да направи един от вариантите по-вероятен, а другите по-малко вероятни", добави шефът на разузнаването.
На 21 май германският вестник Suddeutsche Zeitung съобщи, че най-малко двама украинци може да са замесени в експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2".
Германската федерална прокуратура на въпрос на ТАСС в понеделник не коментира тази информация. От агенцията казаха, че разследването работи по всички доказателства за установяване на фактите, но в момента е невъзможно да се предоставят допълнителни данни. На свой ред държавният секретар Щефен Хебестрайт, коментирайки информацията на Suddeutsche Zeitung, заяви, че германското правителство не възнамерява да спекулира за извършителите на саботажа на „Северен поток".
На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентни щети" на три низа от морските газопроводи на системата Nord Stream. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са идентифицирали две експлозии по трасето на тръбопроводите „Северен поток" на 26 септември 2022 г. След инцидента руската главна прокуратура образува дело по обвинения в международен тероризъм.

Станете почитател на Класа