ЕС обсъжда производството на снаряди за Украйна

ЕС обсъжда производството на снаряди за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2023
  • Share:

Днес в Брюксел се провежда среща на министрите на отбраната на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени важни въпроси. Един от тях е производството и доставката на един милион снаряда за Украйна.

 

 

Украйна се нуждае от боеприпаси за планираното контранастъпление, което има за цел освобождаването на територии, окупирани от Русия. Наблюдатели съобщават, че производството на обещаните от ЕС снаряди не напредва, както се очакваше.

Друга важна тема, която ще бъде разисквана от министрите на отбраната на ЕС, е създаването на общи европейски военни сили. Според решение на европейските лидери, тези сили трябва да бъдат формирани до 2025 година и да включват до 5000 войници. В декларацията на парламентарната асамблея на НАТО се призовава за ускорени доставки на бойни самолети и друга военна техника, необходими за Украйна.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, не разкри подробности, но заяви, че сраженията в силно оспорвания град Бахмут в Източна Украйна продължават, въпреки твърденията на Москва, че градът се намира под руски контрол след месеци на битки, предаде БНР.

Станете почитател на Класа