ZDF: Фон дер Лайен търси алтернативи на «Пътя на коприната» на Китай

ZDF: Фон дер Лайен търси алтернативи на «Пътя на коприната» на Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2023
  • Share:

За Европа сега е изключително важно да засили партньорствата с глобалния Юг и да предложи реални алтернативи на китайския «Път на коприната», заяви главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за германския телевизионен канал ZDF. Затова ЕС планира да отдели 600 милиарда евро за развитие на инфраструктурата в Индия, Индонезия и Бразилия.

 

 

ZDF: Фон дер Лайен търси алтернативи на "Пътя на коприната" на Китай

 

 

„За нас е важно да предлагаме реални алтернативи например на китайската инициатива „Пътят на коприната“, подчерта фон дер Лайен, говорейки и за съвместната инициатива за инвестиране в инфраструктура извън Европа и Г7.

„Това е пакет от 600 милиарда евро, който стартираме със САЩ и други страни, за да инвестираме конкретно в инфраструктурата в глобалния Юг.

А това, което е важно за нас тук – за разлика от Китай – е, че не просто казваме: „Сега ще доведем нашите служители на място и след това ще върнем добавената стойност обратно от Китай“, а че това всъщност се превръща в печеливша ситуация за страните партньори“, поясни главата на Европейската комисия.

„Това са огромни стъпки, които трябва да предприемем. Ще успеем ли да дадем възможност на нарастващото население на глобалния Юг да живее добре и да излезе от бедността? Това са гигантски задачи”, коментира тя.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа