Специалният пратеник на Китай се очаква в Москва следващата седмица

Специалният пратеник на Китай се очаква в Москва следващата седмица
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.05.2023
  • Share:

Ли Хуей, специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси, може да посети Москва следващата седмица, съобщи източник, запознат с въпроса, пред ТАСС.
„Посещението на Ли Хуей в Москва се очаква следващата седмица", каза той.
По-рано говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин обяви, че китайският специален пратеник ще посети Русия, Германия, Полша, Украйна и Франция, за да участва в преговорите за разрешаване на украинската криза.
На 16-17 май Ли Хуей посети Киев. Той заяви, че няма панацея за разрешаване на украинската криза и Китай ще помогне за разрешаването й по свой начин. Китайският пратеник разговаря с украинския президент Владимир Зеленски, ръководителя на кабинета му Андрей Ермак и външния министър Дмитрий Кулеба. Предвидено е също Ли Хуей да посети Брюксел, Париж, Берлин и Москва.
В края на февруари китайското външно министерство публикува документ за политическото разрешаване на украинската криза. Той се състои от 12 точки, включително призиви за прекратяване на огъня, зачитане на легитимните интереси на сигурността на всички страни, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и избягване на едностранни санкции без съответно решение на Съвета за сигурност на ООН.

Станете почитател на Класа