Danmarks Radio: Датските войници в Латвия се оплакват от лошите условия

Danmarks Radio: Датските войници в Латвия се оплакват от лошите условия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.05.2023
  • Share:

Датските войници, разположени в лагер в Латвия като част от предното присъствие на НАТО в Балтика, живеят в палатки, в които не могат да дишат поради замърсяването на въздуха от топлинните оръдия. Според Danmarks Radio войниците също се оплакват от лошите условия, твърдейки, че «им липсва всичко — от амуниции до гащи».

 

 

Danmarks Radio: Датските войници в Латвия се оплакват от лошите условия

 

 

Приблизително 800 датски войници са разположени в лагера Валдемар в Латвия от ноември като част от предното присъствие на НАТО в Балтика.

Според Danmarks Radio наскоро е било установено, че в лагерните палатки и в околностите е регистрирано превишение на максимално допустимата концентрация на вредни частици. Замърсяването надвишава допустимите граници, определени от отдела за работна среда, и идва от дизеловите топлинни средства, с които се отопляват жилищните и работните помещения на датските войници през студената латвийска зима.

Както отбелязва Danmarks Radio, това не е първият път, когато се съобщава за лоши условия. По-рано представител на военния профсъюз се оплака, че войниците са настанени в порутени палатки с мухъл, без да им се раздаде най-необходимото оборудване.

„Меко казано, всичко ни липсва – от амуниции до гащи. Това е най-тъжният момент от службата ми. А за 20 години какво ли не съм видял“, каза представител на военния синдикат.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа