АЕЦ "Запорожие": руснаците очакват нападение

АЕЦ "Запорожие": руснаците очакват нападение
  • Written by:  DW
  • Date:  
    30.04.2023
  • Share:

АЕЦ "Запорожие" остава окупирана от руснаците, които укрепват позициите си в очакване на украинската офанзива. Колко опасни могат да бъдат боевете близо до реакторите?

 

Чували с пясък са струпани по покривите на шестте реактора на ядрената електроцентрала "Запорожие". Това става ясно от сателитни снимки, разпространени от британското министерство на отбраната. Предполага се, че руските военни са изградили укрития в атомната централа, а сградите на реакторите са станали част от тактическите планове за отбрана на руските войски, казват още от Лондон. "Русия вероятно е укрепила централата, защото се подготвя за предстоящата украинска контраофанзива." 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърждава изнесените от Великобритания данни. Директорът на агенцията Рафаел Гроси казва, че е видял ясни знаци за позициониране на военна техника в района, когато е посетил "Запорожие" преди три седмици. Международната организация предупреждава, че има опасения от потенциален ядрен инцидент, пише германският "Ди Цайт".

 

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 27 April 2023.

 

Според МААЕ в момента функционира само един от шестте електропровода, подаващи електроенергия на реакторите , а това представлява огромен риск за тяхното сигурно охлаждане. Същевременно бойните действия пречат на извършването на ремонтни работи, посочва германската медия.

Защо контраофанзивата вероятно ще е именно в Запорожие

Най-голямата и най-мощна АЕЦ в Европа е окупирана от руските сили вече 14 месеца. Предполагаемата пролетна офанзива на Украйна е вероятно да се съсредоточи именно в този окупиран регион - това очакват както популярните руски военни блогъри, така и западните експерти по сигурността, пише "Ди Цайт". Предположенията са обосновани, тъй като след края на влажния кален период почвата около Запорожие ще е по-подходяща за нахлуване с тежки военни машини. В региона има по-малко природни препятствия и големи градове, където използването на танкове би било рисково, защото врагът по-лесно би могъл да ги атакува от засада.

Особеностите на областта, които я правят подходяща за украинска контраофанзива, са добре известни и на руските военни, уточнява германската медия. В последните месеци руските войски изграждат там укрития, окопи и минират региона. "На юг руснаците са подготвили отбранителни позиции, които в дълбочина да защитават региона. Те са подготвени за украинска офанзива през пролетта", казва експертът по сигурността от Бундесвера Волфганг Рихтер.

Широка контраофанзива на Украйна другаде не би била толкова смислена. В Донбас например руските войски са много добре укрепени, там се намират най-подготвените отряди на руската армия. Около Херсон пък, където украинските военни постигнаха успехи миналата година и си върнаха част от окупираните територии, река Днепър прави навлизането с тежка военна техника много трудно.

Опасностите около "Запорожие"

Потенциални сражения около АЕЦ "Запорожие" обаче могат да бъдат изключително опасни. "Ядрените реактори не са създадени да издържат на война", казва експертът по ядрена сигурност Михаел Зайлер, цитиран от "Ди Цайт". Ако някой от реакторите бъде ударен директно, това ще предизвика ядрена катастрофа - а няма как да сме сигурни, че това няма да се случи, ако започнат боеве близо до централата.

Зайлер посочва и, че един ядрен реактор не може просто да бъде изключен. Затова и в момента реакторите в "Запорожие" работят при така наречения студен режим. За да се извършва охлаждането обаче е нужно много електричество, а в последните месеци то невинаги е било на разположение. Наложи се дори ядрената централа да бъде захранвана с дизелови генератори. Пред "Ди Цайт" Зайлер изразява опасенията си, че ако в района започнат сражения, доставките на гориво за генераторите могат да бъдат прекъснати.

Станете почитател на Класа