Майк Пенс свидетелства за Доналд Тръмп и 6 януари

Майк Пенс свидетелства за Доналд Тръмп и 6 януари
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Майк Пенс свидетелства пред голямо федерално жури в четвъртък във Вашингтон за усилията на Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г., според източник, запознат с въпроса, ден след като апелативен съд отхвърли последното предложение за блокиране на появата му.
Свидетелските показания на бившия вицепрезидент продължиха около седем часа и се състояха при закрити врата, което означава, че подробностите за това, което той каза на прокурорите, изслушващи доказателства по делото, остават несигурни.
Появата му е момент с конституционни последици и потенциална правна опасност за бившия президент. Пенс е смятан за основен свидетел в наказателното разследване, водено от специалния прокурор Джак Смит, тъй като Тръмп го е притиснал да отхвърли незаконно гласовете на електоралната колегия за Джо Байдън на съвместната сесия на Конгреса и е бил на среща в Белия дом с републикански законодатели, които са обсъждали възражения по победата на Байдън.
Двете взаимодействия са от особен разследващ интерес за Смит, тъй като неговият кабинет проучва дали Тръмп се е опитал да попречи незаконно на сертифицирането и е измамил Съединените щати в опитите да отмени резултатите от изборите през 2020 г.
Пенс лично предложи на съветниците да предостави възможно най-пълна информация за случилото се вътре и извън Белия дом в седмиците преди атаката на Капитолия на 6 януари, както и как Тръмп е бил уведомен, че плановете му могат да нарушат закона.
Правителството се опитва да получи свидетелските показания на Пенс от месеци, като се започне с искания от Министерството на правосъдието миналата година и след това чрез призовка от голямо жури, издадена от Смит, който наследи сложното наказателно разследване на усилията на Тръмп да остане на власт.
Призовката беше незабавно оспорена от адвокатите на Тръмп, които се позоваха на привилегия на изпълнителната власт, за да ограничат обхвата на показанията на Пенс, както и от адвоката на Пенс, който аргументира, че ролята му на президент на Сената на 6 януари означава, че той е защитен от правен контрол от страна на изпълнителен орган.
И двете искания за ограничаване на обхвата на показанията на Пенс бяха до голяма степен отхвърлени от новия главен американски съдия в съда Джеймс Боасбърг, който издаде ясен отказ на Тръмп и по-нюансирано решение на Пенс, което потвърди, че той е бил защитен отчасти чрез реч или защита на дебатите.
Усилията разчитаха до голяма степен на това, че Пенс приел фалшив списък с избиратели за Тръмп – сега основна част от наказателното разследване – за да се създаде претекст, който да предполага, че резултатите от изборите по някакъв начин са под съмнение и да попречи на Байдън да бъде обявен за президент.
Кампанията за натиск включваше Тръмп, но идваше и от редица други длъжностни лица в и извън правителството, включително адвоката на Тръмп Джон Ийстман, други адвокати, свързани с кампанията на Тръмп, като Сидни Пауъл и Руди Джулиани, и десетки републикански членове на Конгреса.
Пенс също беше уникален в провеждането на лични дискусии с Тръмп в деня преди и в деня на атаката на Капитолия, който следователите от комисията на Камарата на представителите на 6 януари миналата година повярваха, че е заговор, за който бившият президент има поне някакво знание.

Станете почитател на Класа