Китайски дрон TB-001 облетя Тайван

Китайски дрон TB-001 облетя Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Китайски боен дрон, който може да носи тежък оръжеен товар, е прелетял около Тайван, според министерството на отбраната на острова.
Министерството каза, че дрон TB-001 е един от 19 военни самолета, които са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова за 24 часа. Той прелетял около Тайван, като първо прекосил канала Баши, който разделя Тайван от Филипините, след това нагоре на изток от Тайван, преди да премине обратно към китайския бряг.
Китайската народна освободителна армия (КНОА) редовно изпраща самолети в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван ADIZ, но пълни обиколки около острова са изключително редки.
Китайските държавни медии нарекоха TB-001 „скорпион с две опашки" и показаха негови снимки с ракети под крилата, заявявайки, че е способен на мисии на голяма надморска височина и далечни разстояния.
Не е имало изстрели и китайски самолети не са летели във въздушното пространство на Тайван. ADIZ е по-широка зона, която Тайван наблюдава и патрулира, за да даде на силите си повече време да реагират на заплахи.
Китай увеличи военния натиск върху демократично управлявания Тайван през последните три години, като се опитва да принуди Тайпе да приеме претенциите за суверенитет на Пекин. Правителството на Тайван отхвърля да бъде част от Китай и казва, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.
Този месец Китай организира военни игри около Тайван, след като тайванският в Лос Анджелис президент Цай Инг-вен се срещна с Кевин Маккарти, спикър на Камарата на представителите на САЩ.
Ученията включваха разгръщане на ударна група от самолетоносачи, водени от Шандонг, един от двата самолетоносача на Китай. Министерството на отбраната на Япония, което също наблюдава активността в региона, тази седмица каза, че Шандонг е извършил рекордните 620 излитания на изтребители за 18 дни през април.
Китайските военни самолети от 2022 г. редовно пресичат средната линия на Тайванския пролив, който служи като неофициална бариера между двете страни, въпреки че Китай твърди, че не признава това.
Полетите в четвъртък включваха изтребители и разузнавателни самолети, много от които пресякоха средната линия. Министерството на отбраната на Тайван също откри шест кораба на КНОА, но не посочи местоположенията. В изявлението се казва, че отбранителни самолети, военноморски кораби и наземни ракетни системи са били „активирани в отговор", обичайна реакция на нахлуванията на ПВО на КНОА.

Станете почитател на Класа