Наказание! Европейският съд разпореди Русия да плати обезщетение след войната в Грузия

Наказание! Европейският съд разпореди Русия да плати обезщетение след войната в Грузия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Русия е осъдена да плати около 130 млн. евро обезщетение на Грузия почти 15 години след войната в Южен Кавказ, съобщи Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

 

Разпореждането е следствие от решение на съда от 2021 г., когато съдиите установиха, че Русия е отговорна за "нехуманни" действия срещу грузински граждани след края на бойните действия, продължили от 9 до 12 август 2008 г.

По време на войната срещу Русия Грузия загуби контрола над отцепническите си региони Абхазия и Южна Осетия. Съдът заключи, че Русия не може да бъде държана отговорна за нарушенията на правата на човека по време на петдневната война.

След прекратяването на огъня обаче руските власти са отговорни за ситуацията в конфликтния регион и е трябвало да приложат Конвенцията за правата на човека, заявиха тогава съдиите.

Русия обаче е допуснала грабежи, мародерство, злоупотреби и изтезания от страна на южноосетинските сили. Грузински цивилни граждани са били пленявани, прогонвани от домовете си или убивани. Досега въпросът за обезщетението оставаше без отговор.

Дали Грузия действително ще получи парите, изглежда съмнително. Русия беше изключена от Съвета на Европа заради войната си срещу Украйна и по този начин вече не е член на Европейската конвенция за правата на човека, чието спазване гарантира ЕСПЧ. Руският президент Владимир Путин беше обявил, че повече няма да признава решенията на съда.

Въпреки това в ЕСПЧ все още се разглеждат няколко хиляди дела срещу Русия. Съветът на Европа, Конвенцията за правата на човека и ЕСПЧ са независими от ЕС, посочва ДПА.

Станете почитател на Класа