Потайностите на Кремъл! Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин

Потайностите на Кремъл! Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Евгений Пригожин извървя дълъг път след десетилетието си в съветските затвори за грабежи и други престъпления и ролята си на кетъринг и близък приятел на съгражданина от Санкт Петербург Владимир Путин. Благодарение на връзката си с руския президент Пригожин успя да влезе в редиците на баснословно богатите руски олигарси.

 

 

А през 2014 г. той основа Wagner Group, която изигра ключова роля в анексирането на Крим от Русия, пише The Hill.

През следващите години групата Вагнер изигра водеща роля в осигуряването на оцеляването на режима на Асад в Сирия и установяването на основна опора в няколко бивши френски колонии, по-специално Централноафриканската република и Мали, като същевременно активно работи с антиправителствените сили в Кот д'Ивоар.

 

Вечно търсейки нови възможности за разширяване на руското и собственото си влияние в Африка, през 2023 г. силите на Вагнер подкрепяха паравоенните формирования на Суданските сили за бърза подкрепа, водени от генерал-лейтенант Мохамед Хамдан, които се биеха с правителствените сили в нещо, което се превръщаше в друго-извън гражданска война в тази страна.

Групата Вагнер първоначално имаше относително строги стандарти за набиране на персонал. Въпреки това неговият персонал не можеше да се мери с много малките сили на американските морски пехотинци и зелените барети, подкрепени от бойна авиация и безпилотни самолети, които напълно смазаха бронирана атака на силите на сирийския президент Башар ал-Асад и наемниците на Вагнер. Когато битката приключи, около 300 от нападателите лежаха мъртви на сирийското бойно поле; нито един американец не е пострадал.

 

Пригожин - заплаха за Путин ли е шефът на групата "Вагнер" – DW – 8.01.2023

 

Най-важната роля на групата Вагнер обаче е подкрепата за нахлуването на Русия в Украйна. Наистина, каквито и стандарти да е поставил Вагнер за своите новобранци, изчезнаха, когато Русия започна инвазията си на 24 февруари 2022 г. Пригожин получи разрешение да наеме затворници, които да служат като пушечно месо за офанзивните операции на Вагнер. Частите на групата допринесоха за руските успехи по-рано във войната, въпреки че се съобщава, че не са успели многократно да убият украинския президент Володимир Зеленски.

Известни с бруталността си във всичките си предишни операции, частите на Вагнер стигнаха дори по-далеч в Украйна. Те не вземаха пленници, убиха всички, които хванаха. Прибягвайки до практики, практически нечувани от Средновековието, персоналът на Вагнер обезглавява украински войници и други и ги закача на шипове - в истинския дух на друг Владимир, от 15-ти век, Владимир III от Влашко, по-известен като Влад Цепеш.

Нарастването на известността на групата Вагнер е успоредно с все по-публичната личност на Пригожин. След години на отричане на всякаква връзка с Групата, в края на септември 2022 г. Пригожин най-накрая си приписа заслугите за участие в нейното създаване и финансиране на нейните операции. Той откри нова централа на Wagner Group в Санкт Петербург. Когато му беше попречено да продължи да набира нови тела в руските затвори, решение, срещу което той яростно протестира и обвини руските военни, Пригожин създаде три нови центъра за набиране на персонал в спортни клубове в три руски града.

Пригожин има процъфтяваща дейност по връзки с обществеността, която е активна в социалните медии. Нещо повече, той се превърна в остър критик на министъра на отбраната Сергей Шойгу и водещите руски генерали, твърдейки, че те са некомпетентни и че неговите сили на Вагнер са причината Русия да постигна някакъв напредък в Украйна.

Всъщност той твърди, че министерството на отбраната е задържало боеприпаси, необходими на неговите сили, за да завършат работата в Бахрушина, където са служили като авангард на руските усилия за превземане на града. Той също така твърди, че щабът на руското военно командване в Украйна е глух за неговите нужди.

Съвсем наскоро, на 14 април, Пригожин заклейми руската "дълбока държава" и призова за прекратяване на руската операция, заявявайки, че Москва трябва да консолидира печалбите, които вече е постигнала. Изобщо не е ясно как Путин, който не показа никакви признаци на желание да спре своята "специална военна операция", е реагирал на забележките на предполагаемия си довереник.

Не е ясно и как Путин реагира на планираното от Пригожин създаване на ново "консервативно политическо движение", което, въпреки че той ръководи заедно с ключови поддръжници на президента, все пак може да бъде трамплин за това, което все повече се смята за амбициите на Пригожин за висок пост .

Пригожин все още се смята за близък съюзник на Путин. Но това може да се промени, ако очакваната украинска пролетна контраофанзива се окаже успешна. В такъв случай Пригожин може да изглади различията си с многобройните недоволни генерали, които Путин уволни. И тогава бившият затворник, ресторантьор, олигарх и финансист на Вагнер може да организира собственото си издигане до президентския кабинет, който заема неговият бивш приятел.

Станете почитател на Класа