Недоволство в Кремъл! Путин уволни Касапина от Мариупол

Недоволство в Кремъл! Путин уволни Касапина от Мариупол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Според военен блогър и водещ новинарски сайт руският генерал-полковник Михаил Мизинцев, който бе санкциониран от Запада и наречен "Касапина от Мариупол" заради ролята си във войната в Украйна, е бил отстранен от поста заместник-министър на отбраната на Русия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

 

Мизинцев организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната миналата година. През септември той бе назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките.

Налагайки санкции срещу руския военен през юни миналата година, Европейският съюз го нарече "Касапина от Мариупол" и заяви, че той е отговорен за нечовешката обсада на разрушения украински град, който Москва твърди, че в момента възстановява.

За отстраняването му съобщиха руският военен блогър Александър Сладков и новинарският сайт РБК. Нито един от тях обаче не даде обяснение защо се е стигнало до неговото отстраняване.

Руското министерство на отбраната не отговори на запитването за коментар, а Кремъл заяви, че не може да каже нищо по темата и препрати въпроса отново към ведомството, отбелязва Ройтерс.

Русия завзе повече от една шеста от територията на Украйна, но в хода на продължаващата вече 14 месеца война понесе и сериозни загуби. От юли насам Кремъл не е постигнал значителните успехи на бойното поле, като дори бе принуден да изтекли руските войски от района на градовете Харков и Херсон.

В момента Москва се подготвя за украинската контраофанзива, докато в същия момент се опитва да поеме контрола над град Бахмут в източна Украйна след месеци на изтощителна война, отбелязва Ройтерс.

Президентът Владимир Путин често пренарежда военното ръководство без никакво обяснение. През януари началникът на Генералния щаб на руските сили Валерий Герасимов замени Сергей Суровикин в ръководството на това, което Русия нарича "специална военна операция", припомня агенцията.

 
 

Станете почитател на Класа