Бледият президент! Какво се случва с Ердоган?

Бледият президент! Какво се случва с Ердоган?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2023
  • Share:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени изборните си участия за трети пореден ден в петък, след като се разболя от "чревна инфекция", както заявяват турски официални лица, цитирани от Асошиейтед Прес.

 

 

Ердоган, който управлява Турция две десетилетия като министър-председател и след това президент, се кандидатира за трети президентски мандат на изборите в Турция на 14 май. Той трябваше да се появи на откриване на мост и политически митинг в южния град Адана, но графикът му се промени и той заяви, че ще присъства на церемонията по откриването чрез видео връзка.

Ердоган се почувства зле по време на телевизионно интервю във вторник вечерта заради, според министъра на здравеопазването Фахретин Коджа "стомашно-чревна инфекция". Предизборните му митинги, планирани за сряда и четвъртък, бяха отменени.

Той изглеждаше блед в четвъртък, когато откри атомната електроцентрала "Аккую" чрез видеовръзка в първата си публична поява след като стана ясно за заболяването му.

Други официални лица се опитаха да разсеят опасенията относно здравето на 69-годишния лидер преди президентските и парламентарните избори следващия месец. Последните социологически проучвания показаха лека преднина за основния съперник на Ердоган - Кемал Кълъчадроглу на фона на икономическия спад и февруарското земетресение, което уби повече от 50 000 души.

Ердоган, който претърпя операция на червата през 2011 г., управлява Турция от 2003 г., първо като министър-председател и като президент от 2014 г. насам. През последните седмици той водеше тежка кампания, присъствайки на няколко събития в страната всеки ден.

Станете почитател на Класа