ЕАОС: „Европа проваля децата си по замърсяването на въздуха“

ЕАОС: „Европа проваля децата си по замърсяването на въздуха“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.04.2023
  • Сподели:

Европа изневерява на децата си, когато става дума за замърсяване на въздуха, излагайки почти всички деца на континента на въздух, който е под здравословните стандарти и забавя прочистването на източниците на замърсяване, установи проучване.
Дишането на мръсен въздух всяка година причинява преждевременната смърт на най-малко 1200 деца в цяла Европа, а много хиляди други са засегнати от физически и психически здравословни проблеми, които могат да окажат въздействие през целия живот, според последната оценка на замърсяването на въздуха от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС).
Херардо Санчес Мартинез, експерт по околна среда и здравеопазване в ЕАОС, каза: „Не можете да мислите за децата като за малки възрастни, когато става въпрос за замърсяването на въздуха. Те получават повече замърсяване и то започва в утробата и продължава в детската градина и след това. Проваляме децата си по отношение на замърсяването на въздуха."
Децата са особено податливи на мръсен въздух, тъй като замърсителите могат да окажат трайно въздействие върху тяхното развитие. Въздействието започва преди раждането, като проучванията свързват замърсяването с ниско тегло при раждане и преждевременно раждане.
Доказано е, че излагането на високи нива на замърсители в детството потиска капацитета на белите дробове, причинява астма, води до по-високи нива на респираторни заболявания и ушни инфекции и увеличава риска от алергии – и може също да повлияе на развитието на мозъка.
Децата са по-изложени на мръсен въздух от възрастните, защото дишат по-бързо, по-близо са до земята и са повече на открито. Около 110 000 адаптирани години живот в Европа се губят всяка година при хора под 18-годишна възраст, според проучване, публикувано в понеделник от EEA.
Ханс Бруйнингс, изпълнителен директор на ЕАОС, призова страните да направят повече. „Нивата на замърсяване на въздуха в цяла Европа все още не са безопасни и европейските политики за качество на въздуха трябва да имат за цел да защитят всички граждани, но особено нашите деца, които са най-уязвими от въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето. Спешно е да продължим да засилваме мерките в ЕС, на национално и местно ниво, за да защитим нашите деца, които не могат да се защитят сами. Най-сигурният начин да ги предпазим е като направим въздуха, който всички дишаме, по-чист", каза той. Намаляването на източниците на замърсяване на въздуха – включително пътния трафик, изгарянето на въглища и твърди горива и промишлените емисии, е от ключово значение – но също така трябва да се предприемат действия за намаляване на специфичните рискове за децата, според ЕАОС. Те биха могли да включват поставяне на зони с чист въздух около училищата, където движението ще бъде ограничено и двигателите на празен ход забранени. Местните власти и училищата също трябва да обърнат внимание на засаждането на дървета, бръшлян и огради от жив плет около детските площадки.
Преминаването към задни пътища за ходене до училище също може да помогне, а по-добрият дизайн на училищни и детски заведения, с добра вентилация и филтри, може да намали излагането на децата на замърсители на закрито и на открито.
Публикацията на ЕАОС, озаглавена Състояние на качеството на въздуха в Европа 2023 г., публикувана в понеделник, обхваща 37 държави, включително всички държави-членки на ЕС и държави като Турция, Сърбия, Косово и Черна гора, и изследва замърсителите на въздуха, включително прахови частици, азотен диоксид, озон и серен диоксид .
Източноевропейските държави се оказаха най-зле, до голяма степен благодарение на изгарянето на въглища за битово отопление, заедно с Италия, където индустриалното замърсяване в долината на река По беше идентифицирано като ключов проблем.
В цяла Европа 97% от населението от всички възрасти е било изложено на нива на замърсяване на въздуха, по-високи от тези, считани за безопасни от Световната здравна организация, според EEA.

Станете почитател на Класа