Продължават демонстрациите срещу правителството в Израел заради съдебната реформа

Продължават демонстрациите срещу правителството в Израел заради съдебната реформа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Десетки хиляди израелци за 16-а поредна събота излязоха на протести срещу намеренията на премиера Бенямин Нетаняху да затегне контрола върху Върховния съд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА



Демонстрации срещу правителството снощи се проведоха на фона на подготовката на Деня на израелската независимост, в който ще се отбележи 75-ата годишнина от създаването на Израел.

Предложените законодателни промени ще предоставят на правителството ефективен контрол върху назначаването на съдии във Върховния съд и ще позволят на парламента да отменя решения на съда, припомня Ройтерс.

Планираните реформи предизвикаха една от най-големите вътрешнополитически кризи в най-новата история на Израел, която принуди правителството на Нетаняху временно да преустанови промените в съдебната система.

Резултатите от проучване на общественото мнение, които бяха публикувани в петък, сочат, че планираната съдебна реформа е крайно непопулярна, като 53% от респондентите заявяват, че тя ще навреди на Израел. Освен това 60% от анкетираните споделят, че не се чувстват представени от правителството, а 48% смятат, че ситуацията ще се влоши.

Станете почитател на Класа