Германия планира от 2024 г да забрани инсталирането отоплителни системи на нафта и газ

Германия планира от 2024 г да забрани инсталирането отоплителни системи на нафта и газ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.04.2023
  • Сподели:

Германия планира да забрани инсталирането на повечето петролни и газови отоплителни системи от следващата година. Радикалните планове са предназначени да трансформират отоплителните системи на Германия в опит да постигнат целите за нулеви нетни емисии, които критиците нарекоха неосъществими и дискриминационни. Около половината от 41 милиона домакинства в Германия понастоящем използват отопление с природен газ, а почти една четвърт използват отоплителна нафта.
Подкрепен от министъра на икономиката Робърт Хабек от Зелените, законопроектът трябва да влезе в парламента през юни. Но про-бизнес FDP се нахъса, като го нарече еквивалент на „атомна бомба" за Германия и изрази загриженост относно ефекта му върху икономиката, тежестта, която ще постави върху по-бедните домакинства, и техническите практически аспекти на прилагането му.
Лидерът на FDP Кристиан Линднер, който е и министър на финансите, посочи в протоколна бележка, изпратена до колегите си от кабинета, че е готов да подкрепи законопроекта само ако бъдат направени промени. Той каза, че се страхува, че бюджетът, необходим за изпълнение на задачата, на практика ще взриви строгия механизъм за контрол на дълга на Германия. Генералният секретар на партията Биджан Джир-Сараи каза, че предложението не е практично и ще трябва да бъде променено.
Опозиционната ХДС, която заяви, че ще се противопостави на законопроекта, го нарече „реформа с лост", а Йенс Шпан, заместник-лидер на парламентарната група, каза, че неговата партия ще „направи всичко възможно, за да гарантира, че този закон няма да се случи в тази форма".
Еколозите до голяма степен приветстваха предложението, като Грийнпийс го нарече отдавна закъснял крайъгълен камък. Много експерти казаха, че не стига достатъчно далеч.
Хабек каза, че това е необходима част от амбицията на Германия да стане въглеродно неутрална до 2045 г. и каза, че страната изостава. „В сравнение с други страни, които са направили това по-рано, ние започваме късно с това", каза той, имайки предвид скандинавските страни, които далеч по-малко разчитат на изкопаеми горива за отопление на домовете си. Той отвърна на критиките от страна на FDP, като каза, че „гледането с учудване на проблем не подобрява нещата".
Ако законопроектът бъде приет през юни, той ще въведе виртуална забрана за инсталиране на отопление на газ и нафта от 2024 г. Той ще изисква почти всички новоинсталирани отоплителни системи да работят с 65% възобновяема енергия в нови и стари сгради.
Собствениците на жилища ще бъдат насърчавани да инсталират термопомпи, които да работят с възобновяеми източници на електроенергия, или да преминат към централно отопление, електрически или слънчеви топлинни системи. Топлинна енергия от биомаса, водород и газ, получени от одобрен екологичен източник, като биометан, ще бъдат насърчавани в рамките на програма за плащания на субсидии от 10-40% за всяка отоплителна система.
Освен това „Климабонис" или допълнителни плащания - бонуси ще бъдат налични в определени случаи, например ако някой доброволно премине към по-щадяща климата система, независимо от доходите си.
Други въпроси са свързани с недостига на отоплителни инженери – индустрията изчислява недостига на 60 000 работници – проблеми с веригата за доставки и липса на технологично развитие. Термопомпите все още се смятат за неподходящи за много по-стари типове къщи, за които те изискват големи количества електроенергия, за да бъдат ефективни, въпреки че по-големите доставчици на отоплителен сектор работят трескаво за подобряване на системите.
Собствениците на жилища на възраст над 80 години ще бъдат освободени от необходимостта да преминават към нови системи, както и тези, които получават социални помощи.
Анкета на института Forsa показа, че 78% от германците са против плановете, а 62% очакват сметките за отопление да се увеличат в резултат на преминаването към възобновяеми енергийни източници.
Първоначално се очаква схемата да струва на германските данъкоплатци около 9,16 млрд. евро годишно до 2028 г., намалявайки до 5 млрд. евро от 2029 г., тъй като разширяването на възобновяемата енергия и намаляването на разходите за термопомпи поради масовото производство помага за компенсиране на разходите. Тя трябва да бъде финансирана от Фонда за климата и трансформацията на стойност 180 милиарда евро, в който са парите, набрани от такси за CO2 емисии от изкопаеми горива. Голям сегмент от този фонд вече е посветен на проекти за изолация на сгради, за да ги направи по-енергийно ефективни, което предизвиква опасения, че финансите може да са ограничени. Глоби от 5 000 до 50 000 евро могат да бъдат наложени на хора, които не спазват закона.
Миналата седмица Германия изключи последната от трите си работещи атомни електроцентрали след десетилетия на дискусии.

Станете почитател на Класа