ЕС ще въведе безвизов режим с Косово от 1 януари 2024 г.

ЕС ще въведе безвизов режим с Косово от 1 януари 2024 г.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.04.2023
  • Сподели:

Европейският съюз ще въведе безвизов режим за жителите на Косово от 1 януари 2024 г., въпреки факта, че регионът не е признат за независима държава от пет членки на ЕС.
„Безвизовото пътуване за Косово ще стане факт най-късно на 1 януари 2024 г. След споразумение между Европейския парламент и [Европейския] съвет по предложение на [Европейската] комисия, на притежателите на паспорти от Косово ще бъде разрешено да пътуват до ЕС без виза за максимум 90 дни за всеки период от 180 дни", гласи изявлението.
Сръбската автономна област Косово и Метохия провъзгласи едностранно независимост през февруари 2008 г., която беше призната от Съда на ООН през 2010 г. Въпреки това повече от 60 държави, включително Русия, Китай и Индия, са категорично против признаването на независимостта на Косово.
Засега пет от членовете на ЕС - Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния - също не признават Косово за суверенна държава. В същото време Брюксел тласка Сърбия към признаване на суверенитета на региона, премахване на всички пречки пред международното му признаване и стартиране на процеса на присъединяване към ЕС отделно от Сърбия.

Станете почитател на Класа