Ръководителят на ДНР се срещна с беларуския президент Лукашенко

Ръководителят на ДНР се срещна с беларуския президент Лукашенко
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2023
  • Сподели:

Ръководителят на контролираната от Москва част от украинската Донецка област Денис Пушилин съобщи, че се е срещнал вчера в Минск с президента на Беларус Александър Лукашенко и е обсъдил с него начини за насърчаване на търговията, предаде Ройтерс.

 

 

Посещението на Пушилин накара Украйна да протестира срещу "откровено враждебния акт" на Беларус, която е близък съюзник на Русия и позволи на силите на Москва да използват територията ѝ като плацдарм за инвазията през февруари миналата година.

В "Телеграм" ръководителят на т. нар. Донецка народна република (ДНР) посочи, че се интересува от оборудване за каменни кариери, от трактори и автобуси, както и от строителни материали и мебели. В замяна неговият район е готов да изнася зърно за Беларус в допълнение към досегашните доставки на слънчогледово семе.

ДНР е един от четирите района в Украйна, които Москва обяви за свои през септември миналата година след референдум, който Украйна и съюзниците ѝ определиха като фалшифициран и принудителен.

В изявление украинското външно министерство призова Минск да престане да предприема "деструктивни стъпки" и заяви, че вика посланика си в Беларус за консултации, предаде БТА/

 

Станете почитател на Класа