Financial Times: На Украйна действително й свършват снарядите за ПВО

Financial Times: На Украйна действително й свършват снарядите за ПВО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2023
  • Сподели:

Превъзходството във въздуха е един от основните фактори за успех при пробива на отбраната в дълбочина, казват военни експерти

 

 

Британският вестник Financial Times (FT), позовавайки се на свои източници, съобщава, че основната тема на срещата на съюзниците на Украйна, която ще се проведе в петък във военната база Рамщайн в Германия, ще бъде снабдяването с боеприпаси за украинската ПВО. Това е важно не само за защита срещу руски атаки в тила, но и за успеха на очакваното настъпление на украинската армия.

Предстоящото изчерпване на боеприпасите за украинските системи за противовъздушна отбрана, особено съветско производство, беше едно от основните разкрития в документите на Пентагона, изтекли в началото на април. В Киев неофициално признаха, че проблемът съществува. Това вече се признава от анонимни източници на FT. Вестникът ги нарича "европейски", без да уточнява държавата произход.

Ако боеприпасите за системите за ПВО с малък обсег наистина свършат, последствията за Украйна ще бъдат ужасни. "Ако руските бомбардировачи с "глупави" (неуправляеми) бомби могат да излетят, тогава всичко изглежда мрачно", цитира вестникът източника.

През последните години Русия използва широко авиацията в Сирия, където бунтовниците нямаха противовъздушна отбрана. Това доведе до мащабно унищожаване на градове като Алепо. В Украйна руските военни самолети започнаха да избягват украинското въздушно пространство след първите няколко дни на войната, действайки или близо до фронтовата линия, или, подобно на стратегически бомбардировачи, на хиляди километри.

В петък в Рамщайн ще се проведе поредната среща на около 50 държави за приоритетните нужди на Украйна, като основната тема този път ще бъде именно противовъздушната отбрана - не танковете, не артилерийските боеприпаси, както и не бойните самолети, които много се обсъждаха на минали срещи.

Според друг източник на вестника, неотдавнашното предаване на изтребители МиГ-29 от страните от Източна Европа е продиктувано преди всичко от желанието да се засили украинската ПВО.

Превъзходството във въздуха е един от основните фактори за успех при пробива на отбраната в дълбочина, казват военни експерти, а неспособността на Украйна да осигури такова условие увеличава рисковете за предстоящата офанзива.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа