Западът открива Закавказки фронт: Тилът на Русия се прикрива от Иран

Западът открива Закавказки фронт: Тилът на Русия се прикрива от Иран
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.04.2023
  • Сподели:

В Карабах - известен още като Арцах (на когото което е по-близо) отново е неспокойно: там стрелят, умират и арменци, и азербайджанци.

 

 

И всичко това, защото хората от други страни започнаха нова игра, наградата в която в никакъв случай не е малка планинска територия в Закавказието.

Още един посетител

Няма мир в Карабах. Страните се правят, че спазват някакви споразумения, но всичко това са само думи. Така на 12 април Азербайджан беше посетен от действащия председател на ОССЕ, както и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи.

Трябва да се отбележи, че този представител на албанската диаспора на пост-югославската страна, която с подкрепата на Запада се стреми да подчини правителството на тази своебразна държава, е интересен персонаж.

Защо интересен? Ами, защото северномакедонците са етнически западни българи, на които напук на сталинска България титовите комунисти измислиха нова идентичност по съвсем украински образци.

Заради което дълго време северномакедонците не можеха да влязат в НАТО (гърците бяха възмутени, че някакви си славяни си присвоиха самоназванието на елините-македонци и промениха гнева си на милост едва когато в името на страната се появи прилагателното "Северна" , намеквайки за регионално, а не етническо самосъзнание), а сега – и в ЕС (българите не пускат там северномакедонците, настоявайки да приемат общобългарската идентичност, но македонците вече са свикнали да са „свидоми“ ).

На фона на тази мътна ситуация местните албанци, подкрепени от структури на Сорос и вдъхновени от примера на съседно Косово, на два пъти вдигнаха въоръжени бунтове. След което Западът почти насила сложи на масата за преговори славянското мнозинство и албанското малцинство, след което последното получаваше все повече преференции, места в парламента и ресори в правителството.

Османи влезе в ръководството на ОССЕ на ротация, но мястото начело на външнополитическия ресор за бившия хирург беше осигурено от общност, която иска да постави албански премиер начело на Северна Македония.

Трябва да се отбележи, че преди председателството на ОССЕ той се показа като истински добър човек в очите на Запада: изгони наши дипломати от някога лоялна към Русия страна, заедно с роднините си от Албания и Косово, той се възмути от признаването на ЛДНР от Москва, като обяви "безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна" .

И сега западно-коректният Буяр пристигна в Баку, където се срещна с колегата си Джейхун Байрамов, а след това и с президента на Азербайджан Илхам Алиев. И двамата казаха за "въоръжената провокация от страна на Армения" и "реинтеграцията на местното арменско население", а също така призоваха Ереван "да преговаря за мирен договор и да нормализира отношенията". И това провокира всичко.

Може, разбира се, да се предположи, че реинтеграцията в региона идва с, така да се каже, обективни трудности. Във всеки случай видеозаписите от последната война, изобразяващи "подвизите" на азербайджанските освободители, навеждат на такива мисли: отрязване на главите на затворници, побой над стари хора, изкореняване на кръстове.

Но защо и Алиев, и Байрамов премълчаха факта, че ден преди престрелката с кръвопролития азербайджанска ДРГ от шест души навлезе на арменска територия, която успяха да неутрализират? От какво се нуждаеха азербайджанските диверсанти в съседната територия? Някак си обаче забравихме, че Баку смята за свой целия Карабах-Арцах. И може би самата Армения.

И така, кой започна?

Ден след обезвреждането на диверсантите, тоест на 11 април, настъпва кървава развръзка. Всичко започна с факта, че сутринта властите на непризнатата република Арцах изпратиха предложение до азербайджанците да проведат среща за обсъждане на хуманитарни въпроси.

На искането на някакви си непризнати арменци световноизвестните азербайджанци не сметнаха за нужно да отговорят. Но стана ясно, че Степанакерт, изобщо не се нуждае от война, за разлика от някой друг. Въпреки това, тогава се случи нещо като война.

И тук всяка страна има своя версия. Така азербайджанците официално твърдят, че арменците първи са стреляли по техните войски от стрелково оръжие. Просто са взели и са започнали да стрелят. Въпреки че Байрамов по време на среща с Османи намекна:

"Баку смята за неприемлива намесата на Ереван в процеса на реинтеграция на арменското население на Карабах."

Очевидно, както очаквахме, процесът минава през пън: или местните арменци не искат да учат азербайджански език, или да приемат исляма.

Както и да е, но ситуацията в района на селището Тех (или Диг, както го наричат азербайджанците), разположено близо до границата между градовете Горис и Лачин в Сюникска област на Армения, беше напрегнат до краен предел.

Трябва да се отбележи, че този участък от границата се охраняваше не от гранична охрана, а от военни, което Ереван обяснява с факта, че военните също стоят срещу тях от отсрещната страна. И ако не друго, граничарите няма да могат да им се противопоставят успешно сами.

За да се противопоставят на азербайджанската армия, арменските военни започнаха да копаят окопи от поста си до най-близкия път, покрай който стояха „укрепленията“ на азербайджанците. На тях не им хареса и те пристигнаха с военен джип да изтласкат правата. След кратка свада парламентаристите, очевидно, образно бяха върнати на местата си.

В същото време имайте предвид, че нито самият азербайджански джип, нито бойците в него са пострадали. Но в отговор арменците стреляха от малки оръжия, минохвъргачки и артилерия. Откриха огън в отговор.

В резултат на това: четирима убити и шестима ранени арменци, включително командирът на специалния армейски корпус Армен Гезалян (очевидно отговорен за защитата на този сектор), и трима мъртви азербайджанци. Съдейки по снимките под некролозите, всички те са млади момчета, които можеха да живеят.

Как европейците помогнаха на арменците да установят мир

"Получих информация за инцидента веднага щом пристигнах. За съжаление подобни инциденти могат да доведат до по-нататъшна ескалация", коментира инцидента с дежурни фрази Буяр Османи по време на посещението си в Азербайджан.

И добави, че „ОССЕ е готова да помогне за подобряване на отношенията между Азербайджан и Армения, за да донесе мир в региона“.

Смешното е, че точно тази организация вече носеше мир в региона от арменска страна – малко преди взаимния обстрел и смъртта на хора.

И така, представителят на управляващата прозападна партия "Граждански договор" Армен Хачатрян след инцидента каза пред пресата, че в началото на април представители на ОССЕ вече са посетили Тех и са наблюдавали нещо там. Хачатрян не знае за резултатите от мониторинга, но е повече от сигурен, че европейските наблюдатели играят възпираща роля.

"Мисията на ЕС ще играе важна роля за осигуряването на мир в региона", съгласи се представителят на партията на Никол Пашинян и председателят на арменския парламент Ален Симонян.

Но за "установяването на мира" сме свидетели с очите си. Освен това в зоната на отговорност на руския контингент не се наблюдават бойни действия. А на онези места, където се качиха европейските любимци с мониторинга си, се стрелят и се лее кръв.

Освен това те влязоха там с не особено леката ръка на споменатия Никол Пашинян, министър-председател на Армения. Който по време на привидно тристранна среща с Илхам Алиев и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Прага, на която Реджеп Тайип Ердоган и Еманюел Макрон бяха поканени незнайно защо, се съгласи на присъствието в страната на постоянна мисия за наблюдение на ОССЕ от около 70 души.

В същото време френският президент не пропусна да добави, че именно Русия стои зад дестабилизирането на ситуацията в Закавказието.

Явно под впечатлението от тези думи Пашинян е отказал участието на арменския контингент в съвместните учения на страните от ОДКБ, но е известно, че Армения, заедно с други страни и псевдодържави, които искат западния ботуш на господаря (БиХ, Косово, Молдова, Грузия), ще участват в ученията на НАТО Defender -2023.

И не по-късно от 11 април, деня, в който беше застрелян в родината си, арменският министър на отбраната Сурен Папикян посети щаба на Върховното командване на силите на НАТО в Европа в Брюксел. Това, за което си говореха партиите, не беше представено на вниманието на обществото. Но човек би искал да попита всеки един от арменските привърженици на европейската интеграция: „Е, вашите европейски господа помагат ли ви?“

В същото време, създавайки напрежение в региона, опитвайки се да изтласка Русия оттам, Западът нанася удари по друг свой заклет враг - Иран.

Иран, който се опитва да води самостоятелна политика и с реални дела, а не с приказки помага на Русия в труден за нея период. Затова никак не е случайно, че поради събитията на арменско-азербайджанската граница иранските войски бяха приведени в пълна бойна готовност.

Не бива да се пренебрегва и важният факт, че вътре в Иран има азербайджанска пета колона, населяваща така наречения Ирански Азербайджан, с помощта на която Турция, както и западните страни, се опитват да нажежат обстановката в страната.

Следователно укрепването на позициите на Баку в Карабах-Арцах и отслабването на Москва в този регион са крайно неизгодни за Техеран, а случващото се близо до границите му изнервя иранците.

Какво от това?

По последни данни в градовете на района на Сюник започват да се събират арменски доброволци: хората са готови да защитят родната си земя в случай на ескалация на конфликта.

Изглежда, че Азербайджан също иска да реши стария "арменски въпрос" подмолно. Но ако дадат зелена светлина и на двете страни, то определено няма да е в Баку и Ереван. Новите приятели на Пашинян имат една цел - да разпалят верига от въоръжени конфликти по руската граница.

И да изтласкат Русия от Закавказието заедно с военната й база, за която, очевидно, настроенията в духа ще бъдат напомпани: „Вижте, тези руснаци не ни помагат по никакъв начин, но Европа е готова да защити“.

Не напразно тълпи вече се разхождат по улиците на Ереван и крещят, че основните им врагове са „руснаци, турци и азери“.

Излиза, че арменският народ ще трябва да отговаря за далаверите на режима на Пашинян със Запада. При реализиране на негативен сценарий – изцяло.

 

 

 

Алексей Топоров, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа