Франция е непреклонна по отношение на Тайван

Франция е непреклонна по отношение на Тайван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2023
  • Share:

Позицията на Франция относно ситуацията около Тайван остава непроменена - Париж се противопоставя на всякакви едностранни действия, насочени към промяна на статуквото в региона.

 

 

„Що се отнася до позицията на Франция относно Тайван, смятаме, че статуквото не трябва да се променя едностранно“, каза в интервю за японския телевизионен канал NHK френският външен министър Катрин Колона, която ще участва в срещата на външните министри на страните от Групата на седемте. Срещата се открива днес в Каруизава.

Колона допълни, че възнамерява да предаде същата позиция и на колегите си от G7 по време на предстоящата среща.

Очаква се темата за Тайван да бъде една от ключовите на срещата в Каруизава на фона на последните изявления на френския президент Еманюел Макрон, който в интервю за Les Echos след посещение в Китай заяви, че Европа трябва да не бъдат въвлечени в конфронтацията между САЩ и Китай за Тайван и да се адаптират към „американския ритъм“. Според него, европейците трябва да се "събудят" и да помислят за своите интереси. Думите му предизвикаха критики от редица западни политици, а тайванските власти заявиха, че са се обърнали към Франция за разяснения.

Ситуацията около Тайван ескалира значително след посещение на острова в началото на август 2022 г. на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди посещението на Пелоси, виждайки в този ход подкрепата на САЩ за тайванския сепаратизъм, и проведе широкомащабни военни учения.

 

Станете почитател на Класа