The Washington Times: Санкциите срещу Русия удариха по долара

The Washington Times: Санкциите срещу Русия удариха по долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.04.2023
  • Share:

WT: Все повече страни търсят алтернатива на долара като резервна валута

Все повече държави търсят алтернатива на долара като резервна валута, пише Washington Times. Една от причините са санкциите срещу Москва. Правителствата искат да използват валутата на дадена държава, която няма да конфискува техните валутни резерви в случай на спор.

 


The Washington Times: Санкциите срещу Русия удариха по долара

 

Превод от The Washington Times, САЩ:

 

Страните, враждебно настроени към САЩ и техните съюзници, включително Китай, Русия, Бразилия, Индия, Индонезия, Аржентина и Южна Африка, търсят начини да смъкнат от пиедестала щатския долар като основна резервна валута в света. Тези и други държави открито се бунтуват срещу «финансовия империализъм» на Америка.

Руснаците се съгласиха да приемат китайска валута като плащане за петрол и други стоки.

Китайците от своя страна имат много интересни промишлени стоки за Русия — от играчки до високотехнологични продукти — така че има определена логика в подобно споразумение.

Налагането на санкции срещу руснаците доведе до замразяване на половината от техните резерви и ограничи възможността на руските банки да използват глобалната система SWIFT.

Трябва да има увереност, че страната, притежател на валутните резерви, няма да ги конфискува заради някакъв спор, както направиха САЩ с Русия.

Страни като Швеция, Австралия и Япония знаят, че няма от какво да се страхуват, но други не са толкова сигурни.

Необходими са гаранции, че финансовите власти на страната, в която се съхраняват резервите, няма да завишат стойността им.

Докато инфлацията в САЩ беше ниска, нямаше сериозни опасения. Но сегашната безразсъдна парична и икономическа политика на Йелън-Пауъл-Байдън заставя мнозина да се тревожат от обезценяването на американската валута.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа