«Троен удар»: Стана известно за «оръжието», което саудитците са дали на Русия

«Троен удар»: Стана известно за «оръжието», което саудитците са дали на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.04.2023
  • Share:

The Telegraph: Решението на ОПЕК + да намали производството на петрол беше троен удар по Запада

 


"Троен удар": Стана известно за "оръжието", което саудитците са дали на Русия

 

Русия е в печеливша позиция поради факта, че енергийната политика на Саудитска Арабия е насочена срещу Съединените щати, според наблюдателя на The Telegraph Мелиса Лоуфорд.

«По Запада беше нанесен троен удар. Високите цени на петрола ще стимулират инфлацията. Решението на ОПЕК + предполага, че Саудитска Арабия обръща гръб на Запада и е с лице към Китай. Повишаването на цените на петрола също ще облекчи санкциите срещу Русия, чиито приходи ще растат», пише авторът.

Наблюдателят отбелязва, че в отношенията с Рияд един от основните печеливши вероятно ще бъде президентът Владимир Путин. Например, анализаторът Бенджамин Хилгенщок е представил доклад, в който се посочва, че увеличението с един долар на цената на суровия петрол увеличава приходите на Русия с около 2,7 милиарда долара годишно.

Освен това, посочва журналистът, западните санкции за руското гориво са «закъснели». Те започнаха да работят едва през декември 2022 г., но веднага щом приходите на Москва започнаха да падат, „ОПЕК се намеси и ги вдигна отново“.

„Докато Русия прави пари, Западът слабее под натиска на инфлацията“, пише авторът.

В понеделник, в комюнике след срещата, министерският мониторингов комитет на ОПЕК+ заяви, че допълнително доброволно съкращаване на производството на няколко страни от алианса, заедно с Русия, ще възлезе на 1,66 милиона барела на ден до края на 2023 г. В неделя девет страни от ОПЕК+, включително Саудитска Арабия, обявиха допълнителни доброволни съкращения на производството на петрол от май до края на тази година.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа