Блинкен: Китай иска да е защитник на мира и същевременно да помага на Русия в Украйна

Блинкен: Китай иска да е защитник на мира и същевременно да помага на Русия в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.04.2023
  • Share:

Китайското правителство се стреми да изглежда като защитник на мира в Украйна, но в същото време подкрепя Русия с различни средства, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Euronews.
Когато беше помолен да коментира плана на Китай за украинско помирение и руско-китайските отношения, висшият американски дипломат отговори: „Мисля, че Китай се опитва да направи същото и в двете посоки. Той иска да бъде разглеждан като опитващ се да напредне в мира и в същото време продължава да подкрепя Русия по различни начини - риторично, излагайки нейните аргументи в международните институции и, както казахме преди няколко седмици, дори обмисляйки да предостави на Русия смъртоносна помощ."
„Идеите за мир, които Китай постави на масата, някои от тях са положителни. Суверенитетът - това трябва да бъде фокусът", каза Блинкен в стенограмата на интервюто, публикувана от Държавния департамент.
Според него Китай трябва да се съсредоточи върху това да убеди Русия „действително да уважава суверенитета на Украйна и да върне на Украйна териториите, които гласуваха да се присъединят към Русия по време на референдумите".
Блинкен каза, че според него „Китай има отношения с Русия, които му дават известен лост. Не искам да го преувеличавам, но му дават някакъв лост за влияние с Русия", повтори той.
Говорейки за отношенията на Китай с Европа и Съединените щати, той каза: „Тук не става дума за отделяне; това е за намаляване на риска. Това е, например, в случая на икономическите отношения – да, поддържането им е важно за всички нас, но като се уверим, че в критични сектори, където сигурността ни може да бъде изложена на риск, стратегически индустрии, други проблемни места, че хората - и държавите - са много, много внимателни за това. Всички ние имаме сложни и много последователни отношения с Китай", добави американският държавен секретар.
През февруари китайското външно министерство публикува документ от 12 точки, изясняващ позицията на Пекин за намиране на политическо решение на украинския въпрос. Документът по-специално призовава за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на сигурността на всички страни, решение на хуманитарната криза в Украйна, обмен на затворници между Москва и Киев и отхвърляне на едностранни санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Пекин подчерта, че диалогът и преговорите са "единственото жизнеспособно решение на украинската криза" и призова всички страни да подкрепят Москва и Киев в "работата в една посока" и за възобновяване на прекия диалог възможно най-скоро.

Станете почитател на Класа