Telegraph: „Рискуваме да се превърнем в технологична колония на САЩ и Китай“

Telegraph: „Рискуваме да се превърнем в технологична колония на САЩ и Китай“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.04.2023
  • Share:

Великобритания рискува да се превърне в технологична колония на САЩ и Китай без държавна подкрепа за високотехнологичната индустрия, това предупреди премиера Риши Сунак Найджъл Тоун, директор на британска компания за чипове. Както пише предприемачът в писмо до членове на правителството, Съединените щати вече активно субсидират своите полупроводникови компании, докато няма сигнали от британските власти за намерението им да използват собствени разработки в областта на високите технологии.

 

 

Telegraph: „Рискуваме да се превърнем в технологична колония на САЩ и Китай“ 

 

 

„Загрижени сме, че освен ако значителна част от бюджета не бъде изрично разпределена за доставчици от Обединеното кралство, тези средства бързо ще бъдат усвоени от дигитални гиганти като американския производител на чипове Nvidia“, предупреди Тоун в писмото си.

Според него без подкрепата на британските технологии в областта на изкуствения интелект страната рискува „да се превърне в технологична колония“ и да стане „зависима от американски или китайски технологии“.

Както отбелязва вестникът, производството на микрочипове се превръща в политически въпрос, като се има предвид, че електронните устройства започват да заемат централно място в икономическия растеж на страните, напрежението с Китай нараства, а повечето полупроводници се произвеждат в Азия, по-специално в Тайван и Китай, отбелязва изданието.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа