Румънците започнаха да изхвърлят украинците на улицата

Румънците започнаха да изхвърлят украинците на улицата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.04.2023
  • Share:

Adevarul: Румънските жители започнаха да гонят бежанци от Украйна поради новите правила за подкрепа

 

Румънците започнаха да изхвърлят украинците на улицата

 

 

Жителите на Румъния, които приеха украински бежанци, започнаха „ултимативно“ да искат от тях сами да си търсят ново жилище заради планираните промени в законите за подпомагане на преселниците, пише Adevarul.

Поради просрочени плащания по настоящата програма «50/20» и планирани изменения в законодателството, жителите на страната, в чиито домове живеят украинци, започват да ги призовават да си търсят други „собственици“ или да започнат да плащат наем.

Според настоящите правила на програмата „50/20“, жителите на Румъния, които приютяват бежанци, получават компенсация от властите за всеки украинец, тя е 50 (около 20 лева) и 20 леи (по-малко от 8 лв ) за тяхното настаняване и храна на ден, като домакинът се задължава да осигури на гостите настаняване и храна.

Според предложените нововъведения Румъния ще предоставя на всяко украинско семейство по 2000 леи (към 800 лв) на месец, но периодът на помощта е ограничен до четири месеца, през които бежанците трябва да си намерят работа. Освен това украинците също ще трябва да плащат разходите си за живот от тези пари.

В същото време новите условия вече не отговарят на «алчните» собственици, които предлагаха жилища само на големи украински семейства.

„Сега същите собственици се опитват да се отърват от „гостите“ или искат от тях да плащат прекомерно виски наеми“, пише изданието.

След публикуването на законопроекта започнаха да се появяват и «отчаяни» съобщения, публикувани от бежанци, които търсят нов дом, тъй като собствениците настояват тези, които не могат да плащат наем, да освободят жилищата.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа