От днес Русия поема ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От днес Русия поема ръководството на Съвета за сигурност на ООН
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.04.2023
  • Share:

В Украйна Москва води непредизвикана агресивна война. В Хага Владимир Путин е изправен пред заповед за арест за военни престъпления. Но в ООН Русия е на път да поеме управлението на мощен международен орган, Съвета за сигурност. От днес ще бъде ред на Русия да поеме месечното председателство на 15-членния съвет, в съответствие с ротация, която не е засегната от войната в Украйна.
Последният път, когато Русия държеше чукчето беше през февруари миналата година, когато Путин обяви своята „специална военна операция" по средата на сесията на Съвета за Украйна. Четиринадесет месеца по-късно десетки хиляди хора бяха убити, много от тях цивилни, градове бяха разрушени и Путин беше обвинен от международния наказателен съд за масово отвличане на украински деца.
При такива обстоятелства поставянето на Русия на водещото място на световна организация, натоварена с „поддържането на международния мир и сигурност", изглежда като жестока първоаприлска шега за мнозина, не на последно място за украинската мисия в ООН.
САЩ, Великобритания, Франция и техните поддръжници в съвета вероятно ще покажат неодобрението си, като понижат нивото на своето представителство на организирани от Русия събития през месеца, но не е известно нито една държава-членка да планира каквато и да е форма на бойкот или друг протест.
Дипломати в централата на ООН в Ню Йорк посочват, че по-голямата част от дейността на Съвета през април, както всеки месец, се поема от рутинни брифинги и доклади за мироопазващите мисии на ООН по света.
Председателството на съвета дава на месечния титуляр правото да организира свои собствени сесии, а Русия планира три. На 10 април тя ще проведе брифинг за „рисковете, произтичащи от нарушенията на споразуменията, регулиращи износа на оръжие и военна техника", на който се очаква да посочи САЩ за доставките на оръжия за Украйна и за други съюзници над последните години.
По-късно през месеца тя ще председателства два открити дебата за „ефективния мултилатерализъм" и за ситуацията в Близкия изток, които се очаква да председателства нейният външен министър Сергей Лавров.
Последният случай, когато постоянен член на съвета извърши непровокирана инвазия, беше атаката на САЩ срещу Ирак. САЩ не бяха подложени на унижение от многократни съкрушителни атаки в Общото събрание на ООН от вида, който Русия претърпя през изминалата година, като около 140 от 193-те държави-членки гласуваха против позициите на Москва, оставяйки Беларус, Еритрея, Сирия и Северна Корея като единствените надеждни приятели на Русия.
В Съвета за сигурност балансът на дипломатическите сили е по-малко ясен, отколкото в Общото събрание. Разделението на пет постоянни членове: САЩ, Обединеното кралство, Франция, Русия и Китай, се втвърди значително, като Китай редовно повтаря руските говорни точки в Съвета. Десетте непостоянни членове се избират от общото събрание за две години. Сред настоящата група Мозамбик, Обединените арабски емирства и Габон като цяло останаха неутрални по отношение на нахлуването в Украйна.
Бразилия преминава в неутралната колона. Групата "Brics" от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се сближава и твърди, че има 20 други страни, заинтересовани от присъединяване.
Ричард Гоуан, директор на ООН в Международната кризисна група, каза, че при президента Луис Инасио Лула да Силва Бразилия „полага усилия да се ангажира с Русия и да се позиционира като потенциален миротворец в Украйна".
За април няма планирани сесии на Съвета за сигурност относно Украйна, но девет членове могат да гласуват, за да ги включат в дневния ред, или членовете могат да провеждат неофициални сесии по темата.

Станете почитател на Класа