Стотици хиляди продължават стачките и протестите във Франция

Стотици хиляди продължават стачките и протестите във Франция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.03.2023
  • Сподели:

Очакваше се стотици хиляди хора да участват в улични протести и стачки във Франция вчера, на фона на опасения от насилствени сблъсъци с полицията, докато демонстрациите продължават срещу използването на конституционни изпълнителни правомощия от Еманюел Макрон, за да прокара непопулярното повишаване на възрастта за пенсиониране.
Протестното движение срещу повишаването на възрастта от 62 на 64 е най-голямата вътрешна криза за втория мандат на Макрон, като стачките ще засегнат рафинерии, събиране на отпадъци, железопътен транспорт, въздушен транспорт и училища. Властите в Париж и няколко града са подготвени за сблъсъци между полиция и протестиращи.
Кризата се засили поради споровете относно полицейските тактики, като адвокати се оплакват от произволни арести, наранявания и жестокост по време на контрол на тълпата. IGPN, звеното за вътрешни работи на френската полиция, заяви, че е започнало 17 разследвания на инциденти и обвинения срещу полицията във Франция през последните седмици.
Повече от 30 адвокати написаха отворено писмо до Le Monde, в което изразиха своята „голяма загриженост" относно това, което те нарекоха произволни арести на стотици хора, обвинявайки полицията, че използва съдебната система и арестите като тактика, за да отблъсне хората от протести. Съветът на Европа заяви в петък, че мирните протестиращи и журналистите трябва да бъдат защитени от полицейско насилие и произволни арести
Шефът на парижката полиция каза, че всички арести са били оправдани. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен каза, че много полицаи са били ранени по време на протестите.
Има огнища на безредици в много градове след свечеряване, със запалени огньове по улиците и вандалски разрушения на имущество.
Подготвителна бележка от френските разузнавателни служби преди водения от синдикатите ден на стачка и протести каза, че вероятно ще участват много повече млади хора, може би два пъти или три пъти повече, отколкото в последния голям ден на стачка миналия четвъртък , съобщават френските медии.
Много млади хора първоначално „не се почувстваха засегнати" от промените в пенсиите, но след това решиха да се присъединят към движението миналата седмица, „възмутени" от използването на изпълнителни правомощия, съдържащи се в член 49.3 от конституцията, за да заобиколят парламента, след като правителството се опасяваше, че няма да събере достатъчно гласове. Властите очакват сблъсъци и насилие, подобно на координирания стачен ден миналия четвъртък, когато в Париж бяха разбити автобусни спирки, павилиони за вестници и светофари и стотици огньове, запалени по тротоарите на фона на продължаващи сблъсъци с полицията.
Още в понеделник Лувърът в Париж беше блокиран от стачкуващи музейни служители и не можа да отвори врати.
Продължиха протестите по бензиностанциите и инсинераторите за отпадъци, особено около Париж, където 8 000 тона боклук все още се трупат по улиците в половината град след седмици на стачки за контейнери. Кметството на Париж каза, че ще изчисти купчини отпадъци от маршрута на уличното шествие във вторник, за да се опита да избегне паленето на огньове.
Френските власти за гражданска авиация казаха на авиокомпаниите на летище Орли в Париж, както и на летищата в Бордо, Марсилия и Тулуза, да отменят 20% от полетите за вторник и сряда. Профсъюзите на гимназиите казаха, че до 200 училища са били блокирани от ученици.
Макрон привика министър-председателя Елизабет Борн, както и правителствени министри и високопоставени политици за кризисни срещи в понеделник, тъй като напрежението нарасна. Френският президент трябваше да бъде домакин на крал Чарлз за ден на пищност и церемония в понеделник, но трябваше да отмени държавното посещение заради стачките и демонстрациите. Френските опозиционни политици отляво и отдясно казаха, че имиджът и дипломацията на Франция са били накърнени от отмяната в последния момент.
„Трябва да намерим правилния път... трябва да се успокоим. Правителството няма да отмени промените в пенсиите", каза Борн пред АФП. Тя каза, че е готова за диалог със синдикатите по други трудови въпроси, включително търсене на работни места, условия за по-възрастни работници и преквалификация.

Станете почитател на Класа