Антируска британска програма има агенти на влияние в 35 страни

Антируска британска програма има агенти на влияние в 35 страни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.03.2023
  • Share:

През 2018 г. порталът Steigan писа за т. нар. «Инициатива за честност» (Integrity Initiative) — програма на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, целяща да принуди журналисти, медии, политически партии и организации да предприемат по-войнствена и антируска позиция.

Антируска британска програма има агенти на влияние в 35 страни

 

 

Британците са организиратли клъстери в 35 страни, включително в Норвегия. Документите показват, че норвежкият клъстер се ръководи от „бивш държавен служител“, който има една група в Осло и друга в Тромсьо. Принципът на тези групи е, че те трябва да работят чрез журналисти, които дискретно прокарват статии в медиите, изпълнявайки задача на британската програма.

В Норвегия Норвежкият институт за изследване на отбраната и Норвежкият атлантически комитет изиграха централна роля в тази мрежа. От 2018 г. има малко данни за дейностите на Инициативата за честност, но все пак си струва да се признае ефективността на програмата, тъй като за 5 години Норвегия и норвежкото обществено мнение се промениха почти до неузнаваемост.

Авторът негодува, че страната му прави най-големия финансов принос на глава от населението за поддържането на украинския конфликт.

В същото време противопоставянето на НАТО и американските военни бази в Норвегия е почти напълно потушено, отбелязва авторът на материала.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа