Външното разузнаване на Русия: САЩ въоръжават радикали за нови боеве в Сирия

Външното разузнаване на Русия: САЩ въоръжават радикали за нови боеве в Сирия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.03.2023
  • Share:

СВР: САЩ искат да сформират групи от радикали, които да разпалят боеве в Сирия

 

 

Външното разузнаване на Русия: САЩ въоръжават радикали за нови боеве в Сирия

 

 

Съединените щати планират да предадат десетки пикапи с тежки картечници, както и преносими зенитно-ракетни системи «Игла», противотанкови ракетни системи — TOW и NLAW, на ислямистки групировки в Сирия, съобщиха от пресбюрото на руското външно разузнаване.

„Директорът на Службата за външно разузнаване С. Е. Наришкин заяви, че Съединените щати продължават да използват контролирани от тях ислямистки групировки в Сирия, за да подкопаят позициите на законното правителство на тази страна, оглавявано от Б. Асад“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че Вашингтон отрежда специална роля на т. нар. „Сирийска свободна армия“. Тази формация в СВР на РФ беше наречена конгломерат от въоръжени опозиционни кюрдски и арабски отряди, действащи в централната и североизточната част на страната.

„Чрез тях американците и британските им съюзници работят с нелегалните формирования на „Ислямска държава“, които все още остават в отдалечените райони на страната“, поясниха от Службата за външно разузнаване на РФ.

Както се посочва, «въпросите за въоръжаване на ИД» се решават в американската военна база в Ал-Танф в провинция Хомс

„В близко време формираните групировки е планирано да получат няколко десетки пикапи с тежки картечници, както и ПЗРК „Игла“, TOW и ПТРК NLAW“, се казва в съобщението.

Според Службата за външна разузнаване на Русия (СВР) задачата на въоръжените терористи е да разпалят военни действия в Югозападна Сирия — в провинциите Сувейда и Дераа — и в района на изток от река Ефрат — в Ракка и Дейр ез Зор. За целта се сформират няколко отряда с обща численост до 300 човека. Твърди се, че след обучението те ще бъдат използвани при атаки срещу военни обекти, принадлежащи на сирийското правителство и иранските власти.

„Някои от терористите ще бъдат използвани от своите покровители в столичния регион, включително за отвличане на руски и ирански военнослужещи“, допълват от пресбюрото на СВР.

Отбелязва се, че Москва разглежда «тясното сътрудничество между Съединените щати и ислямските терористи като «проява на държавен тероризъм».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа