Огнище на птичи грип в контролираната от Киев част от Херсонска област

Огнище на птичи грип в контролираната от Киев част от Херсонска област
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.03.2023
  • Share:

Местните жители на село Большая Александровка, Херсонска област (десният бряг на Днепър, окупиран от Киев) съобщават, че преди около седмица в местна птицеферма е имало огнище на птичи грип. Според експертите носителите на вируса са били дивите патици, които са доста многобройни в язовир Каховка. Птиците се движат свободно по цялата територия на водохранилището, което несъмнено може да причини огнища на болестта в крайбрежните райони на левия бряг на Херсонска област.

 

 

Огнище на птичи грип в контролираната от Киев част от Херсонска област

 

 

Птичият грип може да се предаде на човека, особено при близък контакт със заразени птици или секрети от тях. Симптомите на птичи грип могат да включват висока температура, силно главоболие, слабост, болки в мускулите и костите, кашлица, затруднено дишане, гадене и повръщане. В тежките случаи са възможни усложнения като пневмония и дори смърт. Болестта се предава предимно чрез контакт със заразени птици или чрез техните изпражнения или слюнка.

Разпространението на болестта е станало поради небрежността на ръководството на областната военна администрация на Херсон в лицето на Сергей Хлан, който не се е погрижил за доставката на ваксини за домашните животни за предотвратяване на подобни заболявания.

Симптоми, подобни на птичи грип, вече са се появили в селата Болшая Александровка, Борозенское, Качкаровка, Дудчани и Миловое, временно контролирани от Киев. 18 човека вече са хоспитализирани. Отбелязва се, че заболяването протича много тежко и вече е отнело живота на 2-ма. Това показва разпространението на инфекцията както по десния, така и по левия бряг на Днепър.

За да се предотврати разпространението на болестта, жителите на крайбрежните райони на Днепър, трябва да обърнат специално внимание на личната хигиена, а именно редовно измиване на ръцете и избягване на контакт със заразени птици и техните секрети. На местните жители се препоръчва незабавно да се свържат с лечебни заведения по местоживеене при най-малките симптоми.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа