Newsweek: Русия получи «неочаквана помощ»

Newsweek: Русия получи «неочаквана помощ»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.03.2023
  • Share:

Newsweek: Банковата криза на Запад ще бъде от полза за Русия в конфликта в Украйна

 

 

Newsweek: Русия получи "неочаквана помощ"

 

 

Банковата криза на Запад ще бъде от полза на Русия в конфликта в Украйна, пише Катрин Фанг за Newsweek.

„Понастоящем има опасения, че той (Киев, бел. ред.) ще остане без снаряди и в тези условия е съвсем ясно, че ще поиска помощ от своите съюзници“, се казва в публикацията.

Според автора, ако Европа започне да мисли все повече и повече за собствените си финанси, тогава общественото мнение може да се промени не в полза на помощта на Украйна, особено когато избирателите в техните страни живеят в много трудни времена.

Авторът счита, че финансовите сътресения ще отслабят Европа икономически и ще я затруднят да понесе тежестта на военните усилия.

В същото време в статията се отбелязва, че западните страни най-вероятно няма да откажат да подкрепят Украйна, тъй като събитията от миналата година показаха, че техните позиции се определят не от икономически фактори, а по-скоро от политически съображения.

През март калифорнийските регулатори затвориха Silicon Valley Bank (SVB), това е най-големият банков фалит в САЩ след финансовата криза от 2008 г. Сривът на SVB се оказа свързан с повишаване на основната лихва на Федералния резерв на САЩ, което доведе до обезценяване на активите в балансите на много финансови институции. Американските власти обявиха мерки за подкрепа. Освен това, банка Silvergate и подобната базирана в Ню Йорк Signature Bank затвориха врати.

В Европа една от най-големите банки в Швейцария, Credit Suisse, се сблъска с проблеми.

Икономисти в статия за Social Science Research Network посочиха, че още 186 банки в САЩ са изложени на риск.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа