Блинкен: В Украйна САЩ са съсредоточени на доставката на оръжия, а не на дипломацията

Блинкен: В Украйна САЩ са съсредоточени на доставката на оръжия, а не на дипломацията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2023
  • Share:

„В момента Съединените щати предпочитат да предоставят оръжия и военно оборудване на правителството в Киев, пред дипломатическите контакти с Русия, свързани с помирението", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Според Блинкен "В Украйна трябва да има справедлив и траен мир, в смисъл, че отразява принципите на Устава на ООН. Ако това е мир, който позволява на Русия да запази цялата територия, завзета със сила, това не е справедливост", каза държавният секретар. Той също обясни, че с „траен" той намеква, „че никой не иска да види Русия да повтаря това година или две или три години по-късно".
„Имайки предвид тези принципи, всеки ден търсим начини да видим дали можем да сложим край на войната. Не виждам доказателства, че в момента Русия се интересува от дипломатическа резолюция и преговори, които биха сложили край на тази война", каза Блинкен пред репортери по време на посещението си в столицата на Нигер.
„И така, най-бързият начин да сложим край на това е да продължим да подкрепяме Украйна, така че тя да е силна на бойното поле, така че да се надяваме в един момент г-н Путин да признае реалността, че това трябва да спре, че той няма да успее. И той да е подготвен за дипломация и за преговори. Когато дойде този ден, ние ще бъдем първите, които ще се ангажираме да се опитаме да сложим край на нещата. Но както казах, в този момент поне не виждам никакви доказателства за това", каза той.
Първият дипломат на САЩ е на африканска обиколка, която включва Етиопия и Нигер. Пресконференцията му беше излъчена на живо чрез официалния YouTube канал на Държавния департамент.
Руският външен министър Сергей Лавров каза по-рано, че Москва все още е готова за преговори за Украйна. Той каза, че Русия ще се вслуша в предложенията на Запада, ако предложи обсъждане на начини за облекчаване на напрежението, които вземат предвид интересите на Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че преговорите на тема Украйна трябва да се водят на първо място с Вашингтон.

Станете почитател на Класа