Макрон използва специални правомощия, за да прокара плана за пенсионната възраст

Макрон използва специални правомощия, за да прокара плана за пенсионната възраст
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2023
  • Share:

Френското правителство използва противоречиви специални конституционни правомощия, за да наложи повишаване на възрастта за пенсиониране. Това стана на фона на хаотични сцени в парламента, в които радикалните леви депутати пееха Марсилезата с пълно гърло, за да попречат на министър-председателя Елизабет Борн да говори.
Президентът Еманюел Макрон взе решение в последния момент да избегне гласуването в парламента и вместо това триково да прокара непопулярния си план за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Промяната ще изравни Франция с европейските й съседи, повечето от които са повишили възрастта за пенсиониране до 65 или повече години.
Минути преди депутатите в долната камара да гласуват, Макрон все още провеждаше поредица от трескави срещи с висши политически фигури и изведнъж избра да използва специални правомощия, вместо да рискува гласуване, което изглеждаше ще загуби. Той избра да се позове на член 49.3 от конституцията, който дава правомощия на правителството да заобикаля парламента.
Депутати от левицата викаха към Борн „Оставка! Оставка!" и членовете на радикалната лява партия „Франция без поклон" запяха националния химн толкова силно, че Борн не можа да говори и сесията трябваше да бъде прекратена, преди тя да се опита отново да бъде чута.
Борн каза пред парламента, че „законопроектът ще бъде прокаран, защото правителството не може да залага бъдещето на нашите пенсии". Макрон е казал на министрите от кабинета, че „ако законът бъде отхвърлен от депутатите, финансовите рискове са твърде големи", според доклади от вътрешни разговори в Елизе.
Малко след това хиляди хора се събраха на спонтанен протест на Place de la Concorde в центъра на града, като профсъюзите обещаха да засилят стачките и уличните демонстрации, които се провеждат от януари насам. Ръководителят на твърдолинейния синдикат CGT, Филип Мартинес, каза „Налагането на закона показва презрение към хората".
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия и атакува в опит да разпръсне тълпата вечерта, докато някои протестиращи хвърляха павета. В няколко други френски града, включително Марсилия, също имаше спонтанни протести срещу реформата. Полицията е арестувала 120 души в Париж, съобщава Le Figaro. Съобщава се, че полицай е бил ранен при сблъсък с протестиращи и бунтовници. След като митингът беше разпръснат, някои протестиращи предизвикаха пожари и нанесоха щети на магазини в страничните улици, казаха репортери на Агенция Франс Прес. Няколко магазина бяха разграбени по време на протестите в Марсилия, в южната част на страната, а сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност избухнаха и в западните градове Нант и Рен, както и в Лион на югоизток, казаха те.
Френските синдикати призоваха за нов ден на стачки и действия срещу реформата в четвъртък, 23 март.
Политици от левицата нарекоха хода на правителството голямо поражение и признак на слабост. Правителството беше обвинено, че е брутално и недемократично.
Политици от опозицията ще поискат вот на недоверие към правителството в следващите 24 часа. Дали това може да мине ще зависи от това дали поляризираните опозиционни партии ще се обединят. Всеки вот на недоверие ще се нуждае от подкрепата на дясната Les Républicains, за да мине, но лидерът на партията Ерик Сиоти каза, че няма да подкрепи такъв вот.
Проучванията показват, че две трети от французите са против промените в пенсиите. Транспортните работници, енергийните работници, докерите, учителите и служителите в обществения сектор, включително служителите на музеите, проведоха стачки през последните седмици. Продължаваща стачка за сметосъбиране доведе до натрупване на повече от 7000 тона отпадъци в половин Париж.

Станете почитател на Класа