Американски банки спасяват First Republic с 30 милиарда долара

Американски банки спасяват First Republic с 30 милиарда долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2023
  • Share:

Гигантите на Уолстрийт решиха да сложат край на спираловидната банкова криза в САЩ в четвъртък, като се договориха да подкрепят закъсалата First Republic, средно голяма банка, чиито акции бяха смазани на фона на по-широки банкови сътресения.
Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan и други ще депозират $30 милиарда в тази банка, която видя клиенти да изтеглят парите си след колапса на Silicon Valley Bank (SVB) и се опасяват, че тя може да бъде следващата.
„Действията на най-големите банки в Америка отразяват тяхното доверие в банковата система на страната. Заедно използваме нашата финансова сила и ликвидност в по-голямата система, където е най-необходима", казаха банките в съвместно изявление.
Големите банки са получили милиарди депозити от по-малки регионални банки, тъй като банковата криза изплаши клиентите им. Американските власти се включиха да поемат контрола върху SVB и банката Signature в Ню Йорк миналия уикенд, след като уплашени клиенти изтеглиха депозитите си.
Банките и регулаторите се надяват, че това ще подейства като защитна стена, която да защити First Republic и да спре разпространението на кризата в други по-малки банки.
Акциите на First Republic – базирана в Сан Франциско банка, която обслужва предимно по-богати клиенти, включително съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг – спаднаха с около 70% след новината за колапса на SVB. Те паднаха с още 22% в четвъртък преди спасяването, но завършиха деня нагоре с близо 10%.
В съвместно изявление министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, председателят на Федералния резерв Джей Пауъл и висши регулатори заявиха: „Тази демонстрация на подкрепа от страна на група големи банки е добре дошла и демонстрира устойчивостта на банковата система."
Преди новината Йелън заяви „Мога да уверя членовете на Конгреса, че нашата банкова система е стабилна и американците могат да са уверени, че техните депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях", каза тя пред финансовата комисия на Сената.
SVB имаше висок процент „незастраховани" депозити – депозити над лимита от 250 000 щатски долара, гарантиран от държавата. Незастрахованите депозити на SVB представляват 94% от общия брой. Процентът на незастрахованите депозити на First Republic беше много по-нисък – 68% според S&P Global – но беше достатъчно висок, за да притесни инвеститори и вложители с над 250 000 долара в банката.
Безпрецедентният спасителен план е повечето от най-големите банки в САЩ да направят незастраховани депозити в First Republic. Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase и Wells Fargo правят депозит по 5 милиарда долара във First Republic. Goldman Sachs и Morgan Stanley правят депозити от $2,5 милиарда, а BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist и US Bank правят депозит от $1 милиард, за общ депозит от единадесетте банки от $30 милиарда.
Новината дойде, когато Швейцарската централна банка отпусна заем от 53,7 милиарда долара на Credit Suisse, за да спре собствената си криза на доверие. Цената на акциите на отдавна проблемната банка се срина, след като най-големият й акционер, Saudi National Bank, заяви, че не е в състояние да предостави повече финансиране на Credit Suisse.

Станете почитател на Класа