На инфлуенсърите се плаща, за да продават лекарства в TikTok

На инфлуенсърите се плаща, за да продават  лекарства в TikTok
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2023
  • Share:

Уилфред Чан
Млада потребителка на TikTok има дълга вълниста коса, блестящ грим и лъчезарна усмивка. Тя е слаба и иска да знаете точно защо: тя използва Wegovy, лекарство с рецепта, първоначално разработено за лечение на диабет, което се превърна в популярно лекарство за отслабване.
В един клип тя взема лекарството от аптека, лип-синквайки Cardi B, след което демонстрира в следващ клип как го инжектира в крака си. На екрана мига надпис: „Аз не съм лекар, просто за информация". Миг по-късно тя съветва своите близо 20 000 последователи как да започнат да приемат лекарството. „Започнете с 0,25 mg. Напредвайте с всяка доза. Не пропускайте дози. Не искам никой от вас да се чувства болен", казва тя директно на камерата.
Тя е това, което се нарича „инфлуенсъри на пациенти". Те нямат медицинско обучение и твърдят, че просто споделят личния си опит с последователите си в TikTok и Instagram. Но в тази бързо разрастваща се и до голяма степен нерегулирана арена става все по-трудно да се каже кога влиянието пресича правните и етични граници.
Проучване, публикувано тази седмица, установи, че много инфлуенсъри на пациенти предлагат съвети за лекарства с рецепта на своите последователи, без винаги да разкриват връзките си с фармацевтичните компании – модели, които тревожат Ерин Уилис, доцент от университета в Колорадо, автор на изследването. „Трябва да разберем дали съдържанието на инфлуенсърите на пациенти влияе на пациентите и влияе върху лекарите да предписват определени лекарства", казва тя.
Тъй като „инфлуенсърите на пациенти" често споделят изключително лични, уязвими истории за собственото си здравословно състояние, публиката ги намира за заслужаващи доверие: проучване от 2020 г. на Wego, основна агенция за влияние върху пациентите, установи, че 51% от респондентите казват, че имат предимно или пълно доверие на „инфлуенсърите на пациенти" в сравнение само с 14%, които казаха същото за инфлуенсърите в начина на им живот. Придружаваща публикация в блога обяснява: „Тези търпеливи лидери са изградили добре установена основа на автентичност и доверие в своите общности."
В замяна на хокинг за здравен продукт или услуга, инфлуенсър може да очаква да спечели от „стотици до няколко хиляди долара" на публикация в социалните медии, в зависимост от здравословното състояние и размера на своите онлайн последователи, според Amrita Bhowmick, главен служител на общността в Health Union, маркетингова фирма, която купи Wego през 2021 г. Инфлуенсърите върху пациенти могат да направят това благодарение на някои от най-разрешителните закони в света относно маркетинга на лекарства с рецепта. САЩ е една от двете страни (другата е Нова Зеландия), които позволяват реклами директно към потребителите (DTC) за лекарства, отпускани с рецепта. От 1997 г. Администрацията по храните и лекарствата позволява на фармацевтичните компании да прокарват в американския ефир лекарства, отпускани с рецепта, стига рекламите да са верни, да обясняват за какво лекарството е одобрено за лечение, да споменават основните рискове за него и да съдържат отказ от отговорност като „говорете с Вашият лекар". Проучванията установяват, че рекламите на DTC водят до лекарите, които ги предписват, което донесе на пазара за тези реклами почти 7 милиарда долара миналата година, показват статистическите данни на индустрията.
Няма публикувани данни за размера на индустрията за влияние върху пациентите – но всички индикации сочат, че тя процъфтява, казва Уилис. Медицинските рекламни агенции обикновено мълчат относно използването на инфлуенсъри на пациенти, но „всички те са ангажирани с тази практика, това е стратегия, която фармацевтичните компании са открили, че работи", казва тя.
Това, което прави инфлуенсърите на пациенти ефективни, е, че те често изтласкват съобщенията по-далеч от това, което би било позволено в медии като телевизията, където рекламите се разглеждат много по-внимателно от регулатори като FDA и Федералната търговска комисия. Уилис нарича влиянието върху пациентите „интерактивна форма на реклама, която е трудна за регулиране, ако изобщо е регулирана".
В изявление, изпратено по имейл, говорител на FDA каза, че „агенцията поема отговорностите си сериозно и ще продължи да наблюдава промоциите и комуникациите относно лекарства с рецепта чрез своите операции за наблюдение, които включват онлайн платформите".
С безбройните инфлуенсъри на пациенти – само Health Union може да се похвали с „мрежа от над 100 000" – трудно е да се каже колко потребители на социални медии дават непроверени медицински съвети или правят пари, докато го правят.

Станете почитател на Класа