Словашки политик за плановете на САЩ за Крим

Словашки политик за плановете на САЩ за Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.03.2023
  • Share:

Бившият словашки премиер Чарногурски: САЩ се нуждаеха от Крим, за да контролират Черно море

 

 

Словашки политик за плановете на САЩ за Крим

 

 

Съединените щати тласкат Киев към провокации по отношение на Крим, тъй като биха искали да използват полуострова, за да се противопоставят на Русия и да поемат контрол над Черно море, това заяви председателят на координационния съвет на Международната асоциация на приятелите на Крим, бившият словашки премиер Ян Чарногурски пред РИА Новости.

„За колективния Запад, представляван от Съединените щати, това не е въпрос на интелектуално знание, а въпрос на интерес да отнемат Крим от Русия. Съединените щати биха искали да изградят своя военна база в Крим, за да я използват срещу Русия и контролират Черно море. Но считам, че Русия ще защити Крим, своята територия», каза Чарногурски.

Според него сега западните страни използват Украйна за опитите си да отнемат Крим от Русия.

„Претърпявайки поражение в Украйна, те ще спрат да се опитват да отнемат Крим от Русия“, подчерта Чарногурски.

В същото време политикът отбеляза, че на Запад все повече се чуват гласовете на експерти, които изтъкват, че Крим винаги е бил руски и ще си остане руски.

«Референдумът в Крим беше законен. Обединението на Крим с Русия се състоя и Западът е длъжен да го приеме», каза източникът.

Крим стана руски регион през март 2014 г. в резултат на референдум след преврата в Украйна. На референдума през 2014 г. 96,77% от гласоподавателите в Крим и 95,6% в Севастопол гласуваха за присъединяването към Русия.

Украйна все още счита Крим за своя временно окупирана територия, много западни страни подкрепят Киев по този въпрос.

От своя страна руското ръководство многократно заявява, че жителите на Крим са гласували по демократичен път за обединение с Русия, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН. Според руския президент Владимир Путин въпросът с Крим „окончателно е приключен“.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа