Credit Suisse взема 54 милиарда долара заем от Швейцарската централна банка след срив на акциите

Credit Suisse взема 54 милиарда долара заем от Швейцарската централна банка след срив на акциите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.03.2023
  • Сподели:

К.Маркортоф, Греъм Уердън
Credit Suisse обяви, че ще вземе заем от швейцарската централна банка в размер на 50 милиарда швейцарски франка (53,7 милиарда долара) в действие, което според нея „превантивно ще засили нейната ликвидност", докато се опитва да спре кризата на доверието ден след цената на акциите си рязко се срина.
„Тази допълнителна ликвидност би подпомогнала банката да предприеме необходимите стъпки за създаване на по-проста и по-фокусирана банка, изградена около нуждите на клиентите", се казва в изявлението. Банката каза, че също прави оферти за обратно изкупуване на дълг на стойност около $3 млрд.
Банката заяви, че нейните мерки за заеми „демонстрират решителни действия за укрепване на Credit Suisse, докато продължаваме нашата стратегическа трансформация, за да предоставим стойност на нашите клиенти и други заинтересовани страни".
Азиатските акции се понижиха в четвъртък и инвеститорите се насочиха към безопасността на златото, облигациите и доларите, тъй като страховете от по-широка криза се засилиха въпреки интервенцията, оставяйки пазарите на ръба преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Очакванията за повишение на лихвените проценти с 50 базисни пункта в Европа се изпариха, тъй като пазарите радикално преосмислиха перспективите за глобалните лихвени проценти. Ценообразуването на паричния пазар предполага по-малко от 20% шанс за такова повишение от ЕЦБ - спад от 90% само ден по-рано.
Ходът за укрепване на финансите на Credit Suisse дойде няколко часа след като централната банка и швейцарският регулатор на финансовите пазари дадоха съвместно изявление, обещавайки спешно финансиране, ако е необходимо. Те настояха, че „няма пряк риск" от зараза от сътресения в банковата система на САЩ след внезапния колапс миналата седмица на американския кредитор Silicon Valley Bank.
„Credit Suisse отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно значимите банки", каза Швейцарската национална банка. Credit Suisse е една от 30-те банки в световен мащаб, смятани за твърде големи, за да фалират, което я принуждава да заделя повече пари, за да преодолее кризата. Акциите на Credit Suisse спаднаха с цели 30% в сряда, провокирани от коментарите на най-големия акционер на Credit Suisse, Саудитската национална банка (SNB), която заяви, че не е в състояние да натрупа повече пари поради регулаторни ограничения, ограничаващи нейното участие до под 10%.
Банката, 17-ият по големина кредитор в Европа, се бори да задържи клиентите след поредица от скандали през последните години. Credit Suisse укрепи баланса си с набиране на средства от 4 млрд. швейцарски франка (3,6 млрд. паунда) през ноември, предназначени за финансиране на план за преструктуриране.
Акциите на други големи европейски банки спаднаха в сряда, като инвеститорите се притесняват от потенциални нереализирани загуби, които се крият в техните портфейли. Повече от £75 милиарда бяха изтрити от индекса на сините чипове в Лондон, отбелязвайки най-резкия еднодневен спад на FTSE 100, откакто Русия нахлу в Украйна, завършвайки деня със спад от 3,83%.
Банката на Англия заяви, че банковата система на Обединеното кралство не е изложена на риск, като се позовава на изявлението си, публикувано по-рано тази седмица, в което се казва: „Банковата система на Обединеното кралство остава безопасна, стабилна и добре капитализирана".

Станете почитател на Класа