Комисарят по енергетиката в ЕС не препоръчва на бизнеса да продължава да работи с "Газпром"

Комисарят по енергетиката в ЕС не препоръчва на бизнеса да продължава да работи с "Газпром"
  • Публикация: 
  • Дата:  
    10.03.2023
  • Сподели:

Европейските компании не трябва да удължават договорите си с "Газпром", препоръча комисарят по енергетика в ЕС Кадри Симсон по време на брифинг в Европейския парламент.

 

 

"Това ще бъде силен сигнал за нашите доверени партньори", допълни тя по време на събитие в Европейския парламент, посветено на една година от анонса на RePowerEU. В него участва и директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

Кадри Симсон призна, че общността няма санкции и не ограничава доставките на природен газ, включително и втечнен, от Русия. Но продължаването на работата с "Газпром" крие рискове за нови манипулации на европейския газов пазар, допълни тя.

Русия се превърна в ненадежден партньор за Европа по отношение на доставките на газа след натиска, който оказа върху пазарите в последните месеци и след като започна войната срещу Украйна. В резултат "Газпром" вече не е водещ доставчик на газ за Европа, отстъпвайки мястото на норвежките компании, коментира още Симсон.

Европа разчита все повече на доставките на втечнен газ - през 2022 година има ръст от 68% от 135 млрд. куб. метра. Очаква се капацитетът за регазификация на страните от ЕС да се увеличи от 178 млрд. куб. метра годишно сега до 227 млрд. куб. метра през 2024 година. Благодарение на втечнения газ Европа успешно преминава през отоплителния сезон, но европейският комисар предупреди, че не по-малко предизвикателства може да има през лятото.

Високи температури могат да повишат съществено потреблението на електроенергия на фона на ниските водни нива заради сушата през тази зима, посочи Симсон.

Тя потвърди, че през април ще бъде обявена първата процедура за общи доставки на природен газ. В платформата могат да участват всички държави от ЕС, както и държавите от енергийната общност - Грузия, Молдова и Украйна. Комисарят посочи още, че има уверението, че Украйна ще повиши местния добив, за да покрие по-голяма част от потреблението на газ. 

Фатих Бирол коментира санкциите на Запада срещу изкопаемите горива от Русия. Приходите от търговия с петрол и природен газ в руската хазна намаляват с над 40%, а в ЕС съществено се увеличава делът на възобновяемите енергийни източници, електрическите коли и термопомпите. В резултат през миналата година ЕС е намалил емисиите си с 2,5%, допълни още Бирол.

Според него следващите месеци ще бъдат предизвикателни за европейската индустрия заради модела ѝ на работа. Доскоро тя разчиташе на евтиния руски газ, за да си гарантира конкурентоспособност, но той вече няма да се върне, обясни още ръководителят на МАЕ.

Кадри Симсон беше категорична, че зелената енергетика е в състояние да подкрепи конкурентоспособността на европейската индустрия. Тя обаче допълни, че трябва да има диверсификация на източниците на енергия, за да не се изпадне в нова зависимост.

Станете почитател на Класа