КГБ на Беларус: Полските спецслужби са участвали в подготовката на дизерсията срещу самолета А-50

КГБ на Беларус: Полските спецслужби са участвали в подготовката на дизерсията срещу самолета А-50
  • Публикация: 
  • Дата:  
    10.03.2023
  • Сподели:

КГБ на Беларус съобщи, че става дума за агентура на полските специални служби от средите на напусналите страната представители на опозицията и активни участници в събитията по време на президентските избори през 2020 г.

 

КГБ на Беларус: Полските спецслужби са участвали в подготовката на дизерсията срещу самолета А-50

 

 

КГБ на Беларус съобщи, че в подготовката на диверсия срещу самолета за ранно предупреждение А-50 на руските въздушно-космически сили на летището «Мачулищи» край Минск е участвала агентура на полските специални служби измежду представителите на опозицията, напуснали Беларус и участници в събитията по време на президентските избори през 2020 г.

„Първоначалните следствени действия ни позволяват да заключим, че агентура на специалните служби на Република Полша от така наречените бегълци беларуси, привърженици на насилственото сваляне на конституционния ред, активни участници в събитията от август 2020 г., са били замесени в подготовката на терористичния акт“, цитира агенция БелТА  Константин Бичек, заместник-началник на следствения отдел на КГБ на Беларус.

Представителят на КГБ отбеляза, че операцията по издирването и задържането на престъпниците е преминала под прякото ръководство на държавния глава.

„В резултат на това беше разкрита и ликвидирана агентурна мрежа от граждани на Република Беларус, участвали в обезпечаване дейността на агент-терорист, легализирането му на територията на Република Беларус и неуспешния опит за евакуация“, каза той.

Във вторник, 7 март, Александър Лукашенко съобщи, че в Беларус са задържани агенти на украинските специални служби и повече от 20 негови съучастници, които са участвали в опита за диверсия над самолета А-50. Според беларуския лидер самолетът не е получил значителни щети.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа