Цин Ган предупреди за потенциален конфликт със САЩ и приветства връзките с Русия

Цин Ган предупреди за потенциален конфликт със САЩ и приветства връзките с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2023
  • Share:

САЩ и Китай се насочват към неизбежен конфликт, ако Вашингтон не промени подхода си, каза новият външен министър на Китай на огнена пресконференция, на която защити укрепващите отношения на страната му с Русия.
В първата си медийна изява като външен министър, проведена в кулоарите на политическата среща на „двете сесии", Цин Ган очерта външнополитическата програма на Китай за следващите години, представяйки Китай и отношенията му с Русия като фар на сила и стабилност, а САЩ и техните съюзници като източник на напрежение и конфликти.
Цин каза „Американската страна твърди, че иска да се конкурира с Китай, но не търси конфликт, а в действителност така наречената конкуренция на американската страна е пълно ограничаване и потискане, игра с нулева сума, в която ти умираш, а аз живея. Ако САЩ не натиснат спирачките, а продължат да се движат по погрешен път, никакъв парапет не може да предотврати дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация."
Цин защити близкото приятелство между Китай и Русия, отношения, наблюдавани отблизо от Запада в светлината на войната в Украйна. Той каза „Връзките между Пекин и Москва дават пример за глобалните външни отношения. С Китай и Русия, които работят заедно, светът ще има движеща сила. Колкото по-нестабилен става светът, толкова по-наложително е Китай и Русия непрекъснато да развиват отношенията си. Стратегическото партньорство със сигурност ще расте от сила към сила", каза той.
Коментарите на Цин са в съответствие с речта на китайския лидер Си Дзинпин пред политически делегати в понеделник. „Западните страни, водени от Съединените щати, осъществиха цялостно сдържане, обкръжение и потискане на Китай, което постави безпрецедентни тежки предизвикателства пред развитието на нашата страна. Отношенията между Китай и САЩ се влошиха рязко през последните години и усилията да се поправят бяха дерайлирани по-рано тази година, когато САЩ свалиха, както те казаха, китайски шпионски балон, летящ във въздушното пространство на САЩ. Китай твърди, че това е инцидент, причинен от непреодолима сила и че САЩ са реагирали прекалено", каза той.
Цин обвини САЩ за влошените отношения и каза, че „конфликтът в Украйна изглежда е бил управляван от невидима ръка, използваща украинската криза, за да обслужва определени геополитически програми, настоявайки за удължаване и ескалация на конфликта".
Китай се представя като миротворец в конфликта, но на практика подкрепя Русия. Наскоро той публикува план от 12 точки за мир, който според анализатори до голяма степен повтаря тезите на Пекин през изминалата година.
Цин каза, че отношенията Москва-Пекин не са насочени срещу трета страна, не представляват заплаха за никоя страна и няма да бъдат обект на „намеса или разногласия, внушени от трета страна". Той внуши, че САЩ действат лицемерно, когато защитават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но не и претенциите на Китай над Тайван, както и когато обвиняват Китай, че обмисля да въоръжава Русия, когато въоръжават Тайван. Той също обвини САЩ за напрежението около Тайван, който Пекин твърди, че е провинция и се е заклел да анексира със сила, ако е необходимо.
„Тайванският въпрос е основата на политическите основи на отношенията между САЩ и Китай и първата червена линия, която не трябва да се преминава в отношенията между САЩ и Китай", каза той.
Цин каза, че е очаквал въпрос за Тайван и затова е донесъл със себе си копие от конституцията на Китайската народна република, преди да прочете раздела, който заявява, че „Тайван е свещена част от Китай".
Пресконференцията на Цин изложи външнополитическите намерения на Китай за новия петгодишен политически мандат, който започна с преназначаването на Си за лидер на китайската комунистическа партия през октомври миналата година и с нови назначения в правителството, които ще бъдат обявени тази седмица. Цин подчерта Китай като сила за глобална стабилност и просперитет, вдъхновяваща модернизацията по целия свят, особено в глобалния юг. Той каза, че постиженията на Китай „разбиват мита, че модернизацията е западнячество".
Той казасъщо „Китай може да предложи решения на глобалните предизвикателства но други държат микрофона".

Станете почитател на Класа