Brexit: Доставчиците от ЕС са предпазливи относно правенето на бизнес в Обединеното кралство

Brexit: Доставчиците от ЕС са предпазливи относно правенето на бизнес в Обединеното кралство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2023
  • Share:

Бизнес лидери казват, че влошените отношения с ЕС струват много на британската икономика, тъй като след Брекзит доставчиците в блока стават по-предпазливи при правенето на бизнес с Великобритания.
В допълнение към натиска върху правителството на Риши Сунак, групата на производителите Make UK призова за спешно рестартиране на политическите и търговски отношения с ЕС, тъй като шефовете предупреждават, че Обединеното кралство изостава. Търговският орган каза, че почти половината от производителите в Обединеното кралство в проучване на повече от 100 водещи индустриални компании са казали, че техните доставчици от ЕС са станали по-предпазливи при правенето на бизнес във Великобритания. Натоварените отношения след Брекзит могат да имат вредно въздействие върху търговските връзки другаде по света, на фона на признаци, че компании от по-далечни страни също са станали по-предпазливи при доставките в Обединеното кралство.
В реч на своята национална производствена конференция в Лондон вчера, главният изпълнителен директор на Make UK Стивън Фипсън заяви, че докладът подчертава необходимостта от изграждане на по-силни отношения с ЕС след Брекзит. Призовавайки правителството да постигне по-нататъшен напредък след споразумението за търговията след Брекзит в Северна Ирландия, той каза: „Трябва да възстановим нашите политически и търговски отношения с ЕС, които бяха белязани от такова недоволство. Надяваме се, че споразумението, постигнато миналата седмица, ще бъде началото на нова глава".
По-рано тази година Make UK каза, че повече от 40% от производителите смятат, че политическият хаос от миналата година е навредил на имиджа на Обединеното кралство като място за преки чуждестранни инвестиции. С нарастващата предпазливост сред международните партньори относно правенето на бизнес във Великобритания, последната проверка на състоянието на индустриалния сектор показа, че много фирми търсят да намерят доставчици по-близо до дома, както и да диверсифицират веригите си за доставки на фона на опасения за политическа нестабилност.
Почти една пета от производителите заявяват, че са намалили броя на доставчиците от ЕС през последните 12 месеца. Докладът обаче показа, че щетите върху имиджа на Обединеното кралство и търговските отношения не са ограничени до партньорите в ЕС, като 35% от фирмите са съгласни, че доставчиците от останалия свят също са предпазливи по отношение на Великобритания. Американската банка Citigroup заяви в понеделник, че планира да удвои броя на служителите си в Париж, като построи нов търговски етаж във френската столица, част от постепенното изместване на глобалните кредитори от Лондон след десетилетия на използване на Обединеното кралство като център за ЕС бизнес.

Станете почитател на Класа