Франция се подготвя за огромни сътресения, транспортните работници стачкуват

Франция се подготвя за огромни сътресения, транспортните работници стачкуват
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2023
  • Share:

Франция е изправена пред улични протести и сериозни сътресения, тъй като транспортните работници и персоналът на рафинериите започват стачки срещу плана на Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране на 64 години.
За шести път от началото на годината синдикатите свикаха вчера национален ден на стачки и демонстрации, с цел да повторят първия голям протест на 19 януари, когато повече от милион души излязоха на шествие срещу промените в пенсиите .
Очаква се прекъсването да бъде по-голямо и да продължи по-дълго, тъй като железопътните профсъюзи призоваха за непрекъснати безсрочни стачки, които биха могли да засегнат всички национални влакове, както и международните маршрути, включително Eurostar.
Местните градски автобуси и влакове на метрото в големите градове също ще бъдат засегнати. Авиокомпаниите ще бъдат засегнати, като до 30% от полетите бяха отменени във вторник и сряда поради стачка на ръководителите на полети. Пътните превозвачи биха могли да организират забавяне и да блокират маршрути към големите градове. Доставките до супермаркети и фирми вероятно ще бъдат прекъснати. „Идеята е Франция да бъде спряна", каза Фабрис Мишо от профсъюза CGT.
Някои студенти, включително от университета Рен 2 в Бретан, започнаха да блокират факултетите още в понеделник вечерта. Очакваше се училищата да бъдат затворени, тъй като някои учители в началните и средните училища организират еднодневна стачка. Събирането на контейнери за боклук също може да бъде засегнато в няколко града поради стачката на работниците.
Предложенията на Макрон за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и увеличаване на броя на годините за получаване на пълна пенсия, се обсъждат във френския Сенат.
Президентът беше силно подкопан на вътрешния фронт, след като неговата центристка групировка не успя да спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори миналия юни на фона на печалби за крайната десница и радикална левица.
Без мнозинство правителството трябва да разчита на десните Les Républicains, за да подкрепи промените в пенсиите, но техните сенатори и законодатели настояват за промени. Предвижда се дискусиите да приключат до края на март. Очаква се комисия, съставена от законодатели от двете камари на парламента, да търси потенциално споразумение за съвместна версия на текста, който в крайна сметка да бъде представен за одобрение в националното събрание и след това в сената. Но напрежението по отношение на нивото на подкрепа остава.
Правителството е решено да продължи с промените в пенсиите и неговият говорител каза, че има по-належащи проблеми, пред които е изправена страната от стачките, като кризата с разходите за живот. Анкета на Ifpo за неделния вестник Le Journal de Dimanche установи, че само 32% от французите подкрепят пенсионните промени на Макрон.

Станете почитател на Класа