Антигуа и Барбуда ще продаде на търг яхта на руски олигарх

Антигуа и Барбуда ще продаде на търг яхта на руски олигарх
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2023
  • Share:

Суперяхта за 81 милиона долара (67 милиона британски лири), за която се твърди, че е собственост на санкционирания руски олигарх Андрей Гуриев, ще бъде продадена на търг от правителството на Антигуа и Барбуда, което твърди, че корабът е бил изоставен в Карибите след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.
Правителството на Антигуа и Барбуда в понеделник предупреди собственика на суперяхтата Alfa Nero, че има 10 дни, за да поиска кораба или той ще бъде продаден на предложилия най-висока цена.
Министърът на информацията Мелфорд Никълъс каза, че „Alfa Nero е изоставен в пристанището на Фолмут в Антигуа от февруари 2022 г. и правителството се опитва да предотврати бъдеща опасност, тъй като луксозният кораб не се поддържа от собственика му".
62-годишният Гуриев, който направи състояние от 10 милиарда долара от руската компания за торове PhosAgro, е собственик на Alfa Nero според правителството на САЩ, което му наложи санкции миналата година. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) заяви, че е „идентифицирала Alfa Nero, плаваща под флага на Каймановите острови яхта, която според съобщенията AG Guryev е купила за 120 милиона долара през 2014 г., като блокирана собственост на AG Guryev".
Яхтата, която разполага с 12-метров инфинити басейн, джакузи, спа център, салон за красота и хеликоптерна площадка, е била използвана от семейството на Гуриев, включително от неговия син (също Андрей) и съпругата на сина му Валерия, учила в Лондонският колеж по мода и веднъж заявила в Instagram, че е „твърде красива за работа". Подобно на много яхти, тя е собственост чрез непрозрачна офшорна структура и Гуриев отрече да е собственик.
Гуриев, който беше подложен на санкции от правителството на Обединеното кралство през април 2022 г., също така, според OFAC, е собственик на най-голямата частна резиденция в Лондон: имението Highgate Witanhurst с 25 спални за £50 милиона. Имотът е официално собственост чрез Boradge Ltd, компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Базираните в Лондон адвокати на Гуриев казаха, че „г-н Гуриев не притежава Witanhurst", без да предоставят повече подробности. Говорителят на Гуриев по-рано каза на New Yorker, че той е бенефициент на тръст, притежаващ имота, но не и законен собственик.
Миналата година Гибралтар продаде на търг суперяхтата Axioma за £65 милиона, собственост на санкционирания стоманен милиардер Дмитрий Пумпянски. Продажбата на Axioma предизвика полемика, защото се продаде не в полза на украинския народ, а на американската инвестиционна банка JP Morgan, която твърди, че Пумпянски й дължи повече от 20,5 милиона евро (17 милиона британски лири).
Пумпянски, до март 2022 г. собственик и председател на производителя на стоманени тръби OAO TMK, доставчик на руската държавна енергийна компания Газпром. Обединеното кралство заяви, че милиардерът, който според тях е натрупал състояние, оценявано на £1,84 милиарда, е един от олигарсите, "най-близки до Путин".

Станете почитател на Класа