Държавите-членки на ШОС няма да я превръщат във военен блок

Държавите-членки на ШОС няма да я превръщат във военен блок
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2023
  • Share:

Държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) не се стремят да превърнат организацията във военно-политически блок, заяви пред руски репортери след посещението си в Пекин руският посланик, специален пратеник на президента по въпросите на ШОС, Бахтиер Хакимов.
„Ние не се противопоставяме на никого. В Стратегията за развитие на ШОС до 2025 г., приета в Уфа през 2015 г., ясно се посочва, че ШОС не е военно-политически блок и няма намерение да се превръща в икономическо интеграционно обединение със създаване на наднационални органи. Ние застъпваме идеята потенциалът на всяка държава да се използва в общите интереси, но с отчитане на спецификата и интереса на всеки отделен участник", подчерта Хакимов.
Той отбеляза, че през последните години все повече страни са заявили готовност да започнат сътрудничеството си с ШОС и да се присъединят към организацията. „Потенциалът и възможностите на организацията са наистина значителни. Оттук и стремежът на много държави да участват под една или друга форма в съвместната работа", посочи дипломатът.
„Хартата гласи, че ШОС е отворена за всички заинтересовани държави и не е насочена срещу трети страни. Философията на организацията е творческа, конструктивна, насочена към взаимно разбирателство, сътрудничество, към намиране на съвместни решения в интерес на всеки член. Основаваме работата си на принципите на неделима сигурност и равнопоставеност в сътрудничеството", посочи той.
ШОС е международна организация, създадена през 2001 г. В момента нейни членове са: Русия, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан. Още четири държави - Афганистан, Беларус, Иран и Монголия - действат като наблюдатели. Освен това още девет държави имат статут на партньори в диалога: Азербайджан, Армения, Египет, Камбоджа, Катар, Непал, Саудитска Арабия, Турция и Шри Ланка.
По време на срещата на ШОС на 15-16 септември в Самарканд; лидерите подписаха меморандум за задълженията на Иран за присъединяване към ШОС. Срещата на върха стартира и процеса на разрешаване на членството на Беларус в организацията. Освен това по време на срещата на върха в Самарканд беше взето решение за предоставяне на статут на партньор в диалога на Бахрейн, Кувейт, Малдивите, Мианмар и ОАЕ.

Станете почитател на Класа