Байдън приветства новаторския южнокорейски план

Байдън приветства новаторския южнокорейски план
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2023
  • Share:

Южна Корея заяви, че нейните компании ще компенсират хората, принудени да работят по време на японската окупация на Корея през 1910-1945 г., в опит да подобрят лошите отношения, които от поколения възпрепятстват търговията и сътрудничеството между двете страни.
Разногласията относно принудителния труд и принудените жени да работят в японските военни публични домове, измъчват връзките между двата основни съюзника на САЩ от години, но президентът на Южна Корея Юн Сук Йол настоя за възстановяване на отношенията.
В изявление президентът на САЩ Джо Байдън каза „Това е новаторска нова глава на сътрудничество и партньорство между двама от най-близките съюзници на Съединените щати и критична стъпка към изграждане на бъдеще за корейския и японския народ, по-безопасно, по-сигурно и по-проспериращо."
Предложението беше приветствано в Токио, но се сблъска с незабавна реакция от страна на някои жертви и основната опозиционна партия в Южна Корея, които обвиниха правителството, че капитулира пред Япония, тъй като няма да се очаква японски компании да го финансират.
Съгласно плана Южна Корея ще компенсира бившите принудителни работници чрез съществуваща обществена фондация, финансирана от компании от частния сектор, каза външният министър Парк Джин. „Влошените отношения между Южна Корея и Япония вече не трябва да се пренебрегват и трябва да сложим край на порочния кръг за националния интерес, за хората", каза Парк. Той се надява Япония да отговори искрено, „включително чрез прилагане на своите предишни публични изявления, изразяващи разкаяние и извинение".
Японският премиер Фумио Кишида каза, че приветства предложението и ще работи в тясно сътрудничество с Юн. „Ние приветстваме това като стъпка, която връща отношенията между Япония и Южна Корея към здрава основа", каза той.
Лошите отношения между двете страни са причина за безпокойство за Съединените щати, които се стремят да представят по-единен фронт със своите съюзници срещу нарастващата мощ на Китай и заплахите от разширяващия се ракетен и ядрен арсенал на Северна Корея.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства „историческия" план и каза „Южна Корея и Япония са два от най-важните съюзници на Съединените щати и ние сме вдъхновени от работата, която са свършили за напредък на двустранните си отношения". Южнокорейската новинарска агенция Yonhap, цитирайки неназовани правителствени източници, каза, че като част от сделката Сеул и Токио условно са се съгласили да създадат отделен „младежки фонд за бъдещето", който да спонсорира стипендии със средства от компании в двете страни.

Станете почитател на Класа