Китай си поставя скромни икономически цели, в опит да се възстанови от Covid

Китай си поставя скромни икономически цели, в опит да се възстанови от Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2023
  • Share:

Китай си е поставил цел от 5% ръст на БВП през 2023 г., каза Ли Къцян премиерът в оставка в реч пред парламента – цел, която е в долната граница на очакванията на анализаторите и следва цифрата за 2022 г. Бюджетните документи потвърдиха пореден последователен ръст на разходите за отбрана от 7,2%, което е малко повече от ръста от миналата година от 7,1%.
Ли Къцян, вероятно в последното му голямо обръщение преди да се оттегли от поста премиер на Китай, откри годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). Докладът за работата – който изискваше одобрението на лидера на ККП Си Дзинпин – очерта основните постижения на правителството през изминалата година и плановете за следващата. Тазгодишната среща е особено важна, тъй като бележи прехода от един политически мандат към следващия, след като разрушилият прецедента трети мандат на Си начело на партията беше препотвърден през октомври.
Консолидирането на властта на Си доведе до прочистване на съперници и издигане на верни привърженици в редиците на ККП. Отстраняването на Ли, който беше член на съперническа фракция, от неговия ранг номер 2 в партията беше изтълкувано от някои като знак за битка за власт.
Речта на Ли, изнесена пред аудитория от почти 3000 делегати на ОСНП и Си, беше силно фокусирана върху насърчаването на „пълното икономическо възстановяване" на Китай, тормозен няколко години от пандемията, въздействието на стриктната политика на Си за нулев Covid и колебания в развитието. През 2022 г. БВП на Китай нарасна само с 3%, далеч под целта на правителството от 5,5%.
Ли обяви, че правителството ще се стреми да създаде около 12 милиона работни места в градовете, но остави място за движение с нивата на безработица – запазвайки целта за градовете на 5,5%, което беше последно съобщено през декември.
Речта също така обеща да разреши жилищните проблеми на младите хора, да подобри социалните грижи за възрастните хора и да „подобри системата за подпомагане на раждаемостта". През последните седмици ККП разкри редица политики, които имат за цел да обърнат тенденцията за намаляващата раждаемост.
Речта на Ли продължи малко под час и също засегна така наречения „тайвански въпрос", ключов приоритет и загриженост за ККП. Ли насърчи „двете страни на Тайванския пролив съвместно да популяризират китайската култура и да ускорят китайското подмладяване", като повтори решимостта „Пекин да предприеме решителни стъпки да се противопостави на независимостта на Тайван и да насърчи обединението". На китайските военни бе казано да бъдат подготвени за конфликт за Тайван, но анализаторите отбелязват, че сроковете за готовност – често определяни като около 2027 г. – се отнасят само до способности, а не до намерения.
Този уикенд ОСНП и политически консултативен орган, наречен Китайска народна политическа консултативна конференция, започнаха своите едновременни годишни срещи, известни като „двете сесии".
Събитието в неделя беше една от малкото срещи на ОСНП, отворени за обществеността. Законодателните и конституционните промени ще се обсъждат при закрити врати до следващия уикенд. Повечето решения вече са взети на предишни срещи на висши партийни служители и седмицата се смята за до голяма степен церемониална.
Нови назначения на правителствени длъжности, включително премиер, ще бъдат обявени тази седмица и има широко разпространени спекулации, че големи промени в правителствените служби ще доведат до включването на някои държавни органи в партийни еквиваленти, което допълнително засилва властта на ръководената от Си партия над Китай и неговите държавни операции.

Станете почитател на Класа