Тръмп: „Аз съм вашето възмездие“

Тръмп: „Аз съм вашето възмездие“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2023
  • Share:

Доналд Тръмп върна стрелките на часовника към най-тъмните елементи от своето президентство в събота с пламенно обръщение, което показа, че заплахата за американската демокрация далеч не е приключила.
След слабото начало на кампанията си Тръмп започна сериозно кандидатурата си за Белия дом с ретро демонстрация на демагогия, която очерта изборите през 2024 г. като „последната битка за Америка".
Бившият президент, облечен в тъмен костюм, бяла риза и запазената марка - червена вратовръзка, също обяви война на собствената си Републиканска партия за радост на пламенните фенове в тълпата, скандираща „Тръмп! Тръмп! Тръмп!" и „САЩ! САЩ! САЩ!"
Проучванията на общественото мнение показват, че хватката на Тръмп върху партията се изплъзва след събитията от 6 януари 2021 г., въстанието и разочароващото представяне в средата на мандата. Но той продължава да управлява върховно Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC), обявена за най-голямото годишно събиране на консерватори.
Хранейки се от енергията на тълпата, която носеше шапки с надпис „Направи Америка отново велика" (Maga) и наблюдаван от крайнодесния бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро, Тръмп се върна към авторитарния език, който характеризира политическия му възход преди седем години.
„През 2016 г. заявих: Аз съм вашият глас. Днес добавям: аз съм вашият воин. Аз съм вашата справедливост. А за онези, които са били онеправдани и предадени: Аз съм вашето възмездие", каза той, говорейки над 100 минути в заключителната реч на CPAC в Мериленд.
Тръмп напусна поста след два опита за импийчмънт и неуспешен опит да отмени поражението си от Джо Байдън на изборите през 2020 г., което завърши със смъртоносния бунт в Капитолия на САЩ. Той е изправен пред редица криминални разследвания, но обяви кандидатурата си за президент миналия ноември в имението си Мар-а-Лаго във Флорида.
Сдържаното тогава стартиране не успя да възпре съперниците от републиканците като Ники Хейли, бивш посланик в ООН, която хвърли шапката си на ринга. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, смятан за най-сериозната заплаха за Тръмп, се отказа от CPAC и вместо това се среща с потенциални поддръжници в Калифорния.
Настроението на CPAC в Конгресния център в Мериленд, беше вяло през по-голямата част от седмицата, но в събота вечер 45-ият президент привлече най-голямата и най-шумна тълпа. „Не знаех, че това е митинг, Мат", каза Тръмп на импресариото на CPAC Мат Шлап.
Тръмп изглеждаше решен да се докосне до носталгията на поддръжниците си и да докаже, че заедно те могат да възродят старата магия. „В продължение на седем години вие и аз бяхме ангажирани в епична борба за спасяване на страната ни от хората, които я мразят и искат напълно да я унищожат. Ще завършим започнатото. Започнахме нещо, което беше чудо. Ще изпълним мисията, ще доведем тази битка до крайната победа. Ние ще направим Америка велика отново!"
Тълпата избухна във възгласи и скандирания „Още четири години!" Тръмп представи предстоящите избори, връщайки се към старата си реторика „ние срещу тях". „С вас до мен ще разрушим дълбоката държава. Ще изгоним подпалвачите на война. Ще изгоним глобалистите. Ще изгоним комунистите. Ще отхвърлим политическата класа, която мрази страната ни. Ще победим демократите. Ще победим медиите с фалшиви новини. Ще изгоним Джо Байдън от Белия дом. Ние ще освободим Америка от тези злодеи и негодници веднъж завинаги".
В зигзагообразна реч Тръмп избягва споменаването на ДеСантис, но многократно насочи огъня си към Байдън. „Това е най-опасният момент в историята на страната ни и Джо Байдън ни води към забрава", каза той.
Тръмп настоя, че руският Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна заради неуспешното изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г. „И между другото ще има Трета световна война. Ще имаме трета световна война, ако нещо не се случи бързо. Аз съм единственият кандидат, който може да даде това обещание: ще предотвратя Трета световна война. Преди да пристигна в Овалния кабинет, ще сложа край на катастрофалната война между Русия и Украйна. Знам какво да кажа."
Тръмп хвърли масло в огъня: допълнително изграждане на гранична стена и масивно увеличаване на граничните патрули, за да спре потока от незаконни наркотици, еднодневно ден гласуване с хартиени бюлетини, репресии срещу правата на транссексуалните и операции за утвърждаване на пола.
Пред подобна на култ тълпа, събитието в събота беше предупреждение срещу самодоволството на демократите, индикатор, че Тръмп е надолу, но не и вън, а точно както през 2016 г., историята може да вземе опасен обрат. „Нямаме избор. Това е последната битка. Ако не направим това, страната ни ще бъде загубена завинаги". каза той в стряскащ контраст с призивите на Байдън за единство.

Станете почитател на Класа